Skocz do zawartości
wildschek

Błazenek - CZY TO POCZĄTEK CHORÓBSKA ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie wszystkich

Tak u mnie tez pojawil sie problem z blazenkiem ... ale do rzeczy zaobserwowalem na jego skorze w okolicach skrzeli i tuz za nimi jakies wiszace biale farfocle tak jakby zluszczajaca sie luska sa wielkosci mikroskopijnej ale jednak sa ... mam wrazenie ze zaraz to odpadna bo tak jakby faluja w silnym pradzie wody ... ale niestety trzymaja sie ... od wczoraj tez zaobserwowalem ze blazen ten tez jakby szybciej oddychal i odchody ma biale dlugie...a na pletwach ma jakby takie drobniutkie biale kropeczki nie za duzo ale ma . Pokarm pobiera normalne ,

Parametry wody w normie Drugi blazen jest ok . Blazny plywaja u mnie od 2 tygodni .. Ostatnio przy podmianie podnioslem zasolenie 1,021 do 1,024 ale to chyba nie przyczyna problemu ??

Co robic ... i czy cos wogole robic .. Podniesc temp. w tej chwili mam 26 stopni , wprowadzic pokarm na czosnku ??? Co radzicie ??

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybsze oddychanie może być związane z wyższym zasoleniem(nie powinieneś robić takich skoków - sporo zwierzaków potrafi od tego się przekręcić, zwłaszcza krewety). Dodaj czosnku do jedzonka i obniż powoli zasolenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Objawy które opisujesz moga być początkiem Oodinium - czy zaobserwowałeś lekkie zmętnienie oczu? Zasolenie podniesione do 1.024 nie powinno powodowac szybszego oddechu, chyba ze w pierwszym okresie i t przy dosyć gwałtowenj zmianie.

Jeśłi możesz, odłów błazenka(drugiego obserwuj) do oddzielnego, małego akwarium(nawet 20-30l) - wystarczy tam jedna skałka oraz pompeczka cyrkulacyjna.

Podnieś temperaturę do ok. 28st. C i podawaj Preis Prebac - przez 4 dni. Codziennie podmieniaj ok. 20% wody(aby zrównoważyć organikę) i dodawaj 110% zalecanej dawki leku.

Choroba ustąpi.

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie

Dzieki za wszystkie rady ... Co do tego oddychania to wydaje mi sie ze drugi blazen oddycha normalnie tzn. spokojnie a ten "skazony" jakby dosc szybko

A czy ten preparacik mozna zastapic czyms ogolno dostepnym w sklepach akwar... chodzi o to ze zanim zamowie /obojetnie gdzie/ trzeba tak czy inaczej czekac z 2-3 dni lub wiecej a chialbym zastosowac cos jakby od reki kupujac cos o podobnym dzialaniu skoro ten Preis Prebac jest rowniez do slodkiej wody polecany wiec odwrotnie myslac cos na Oodinium w slodkim mozna by bylo zastosowac w slonym -oczywiscie w baniaczku oddzielnym ???

Tylko co ??? w koncu wiekszosc z nich jest "napierwiastkowana" miedzia wiec cos zeby nie przedobrzyc ...

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Ogólnie wszystkie skuteczne preparaty oparte są na miedzi - wiec stosowanie w akwarium ogólnym - odpada.

Teoretycznie możesz zastosować obojętnie jaki lek - ale ważne aby był na oodinium.(np. coś Sery).

Jeśli byś się szybko zdecydował to mogę Ci chyba jeszczcze dziś wysłać kurierem - bedzie jutro u Ciebie.

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No sam nie wiem co z tym mam robic - mysle ze zobacze najpierw co u nas maja w sklepach ..

Pozdrawiam

PS : skrot do obszernych rozwazan na temat choroby art. "Akwarium - Wodny świat "

czesc I http://www.akwarium.net.pl/adv/oodinioza.htm

czesc II http://www.akwarium.net.pl/adv/oodinioza2.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Ponownie

No musze sie pochwalic.... nie wiem jeszcze czy nie przedwczesnie ale wydaje mi sie ze blazenek powoli wraca zza swiatow... Leczenie trwalo 4 dni preparatem Sera Oodinopur... Kuracje przeprowadzilem w oddzielnym baniaku 20 litrowym .. Przez 3 dni z rzedu podawelem po 20 kropelek preparatu ... kazdego dnia dolewajac odparowana wode w ilosci 1% . Temperature utrzymywalem 1 dnia 29 stopni 2 kolejne dni 28 stopni . Do baniaczka wprowadzilem stary filterek tzn sama glowice ktora zapewniala cyrkulacje wody , podkarmialem 1 raz dziennie platkami ze zgniecionym czosnkiem lub wyczyszczona artemia... czwartego dnia preparat odstawilem . Juz drugiego dnia zaobserwowalem cofniecie choroby jednak rybka zostala przeniesiona do glownego baniaka w piatym dniu ... mialem ja trzymac w tym roztworze "miedzi" jeszcze z dwa dni ale zauwazylem ze okropnie oslabla zaczela na boki sie przechylac wiec przenioslem do glownego... wczoraj po 9 dniach rybka jest w pelni sil i jest czysta nie ma kropek bialych ani farfocli wiszacych ze skrzeli oddech jej sie wyraznie ustabilizowal ... mysle ze w tej chwili jest juz ok...

Oby moj entuzjazm nie okazal sie przedwczesny ...

Pozdrwiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.