1. Kup refraktometr. Nie spławik, nie uchylny, nie miernik elektroniczny, tylko porządny refraktometr z ATC.
2. Nie posługuj się SG lub gęstością, ale zawsze mierz zasolenie w PPT. Szczególnie SG może dużo zamieszania wprowadzić, bo zwykle dla aerometrów brakuje szczegółowych informacji (albo łatwo je przeoczyć) na temat tego, co dany miernik tak na prawdę wskazuje. PPT jest skalą absolutną, nie zależy od żadnych temperatur itp. Jest to po prostu stężenie procentowe (ilość gramów soli w 100 g roztworu).
3. Przy robieniu wody na podmianki najlepiej przyjąć określoną ilość soli na określoną ilość wody, żeby uzyskać zamierzone zasolenie. A potem do zawsze tej samej ilości wody (najlepiej cały czas to samo naczynie z zaznaczonym kreską poziomem, do którego nalewasz wodę) sypiesz zawsze tę samą ilość soli, najlepiej warzonej zawsze tą samą wagą. Na pewno uzyskasz w ten sposób stabilniejsze zasolenie, niż jakbyś za każdym razem mierzył spławikiem czy uchylnym taką wodę na podmianki. Np mi wyszło, że żeby uzyskać 1ptt w jednym litrze wody, muszę dodać do niej 1.2g soli red sea niebieskiej (takiej używam, dla innej soli może być inaczej). Czyli jak potrzebuję 5 litrów solanki o 35ptt, to daję 5 x 35 x 1.2 = 210 g soli do 5 litrów wody. W ten sposób omijasz rożne problemy z niedokładnością pomiaru itp. A po drugie - najważniejsze jest żeby zasolenie było stałe w czasie, to że jest kreska wyżej czy niżej nie jest aż tak istotne.
4. Jak chcesz się dowiedzieć więcej, to np tu: https://reefhub.pl/pomiar-zasolenia/
Pozdrawiam i życzę powodzenia:-)