5 godzin temu, dale napisał:Hej Nika
![]()
Właśnie na chwilę zajrzałem i widzę że nie tylko mnie na słodkie naszło.... Już zapomniałem ile to nowych słów na "ka", na "cha" i na "du..a" się nauczyłem przy poprzednich.
Ale teraz idę na zimno i bez CO2 nie podchodzę nawet do tematu
Oświetlenie zamówiłem sobie na allegro, firma opracowała własne taśmy pod rośliny/słodkie. Pomyśl - może warto zamiast świetlówek czy dłubania z lutownicą.
Nie myślałaś o roślinniaku z krewetkami i parą/haremem bojowników ? Znając Ciebie zaraz byś się dochowała potomstwa
![]()
Bojowniki mi się nie podobają. Poza tym zbiornik 120l to chyba dla pary bojowników zbędny luksus? Żyją podobno w kałużach.
Kupilam test na ph, wychodzi pomiędzy 7 a 7.5, za wysoko. Czym mogę bezpiecznie zakwasy wodę?
2 godziny temu, 12dot12 napisał:Może będą chciały jeść artemię?... spróbuj też wodzienia, jest hitem w każdym akwarium
![]()
Ja swoim daję karmy NorthFin, Naturefood, Vitalis, miękkie ekstrudaty Tropicala.
Fajne te babeczki
i co ciekawe nie-twardowodne.
Na wodzienia nawet nie spojrzały, za duży, a te razborki i neony to jeszcze maluchy chyba. Kupilam najmniejsze granulki, próbowały jeść, ale dla nich też za duże.
Mam wrotka zywego, ale hoduje w słonej wodzie więc odpada. Ikra homara mrozona pewnie nie jest dla słodkich rybek odpowiednia.
Kupilam też dla kirysków pokarm, o nazwie kirysek i też im się nie podoba. Masakra. Mam jeszcze nowe płatki, ale już nie chce tyle żarcia wrzucać, bo wszystko czego dzis po odrobince probowalam podać leży na dnie. Może jak granulki się rozpuszcza to ryby je zjedzą, bo widzę że neony próbują je z dna zbierać.
Coraz więcej kropek na neonach. Usłyszałam poradę, by poczekać dwie doby, bo to może być tylko reakcja stresowa. Kupilam dwa leki z tropicala: ichtio i cmf. Niby obydwa na ospę. Lać czy czekać? Jeśli lać, to który?
Kupiłam też sól sanital z aloesem, która ma wspierać ryby podczas aklimatyzacji w nowym zbiorniku i pomagać leczyć skórę. Może najpierw tej soli spróbować?