Witam serdecznie
Zacznę od tego, że chciałbym podziękować moim Przyjaciołom, którzy pomogli mi przenieść to wszystko. Było bardzo ciężko uporać się z tym, gdyż miałem mało czasu na przeniesienie zawartości ze starego akwarium, a także problemy zdrowotne uniemożliwiały mi samodzielne działanie. Miałem sporo podłamań, jednak nie poddałem się i dokonałem swego. Byłem bardzo zmęczony, pracowałem nad tym od rana do nocy. Starałem się zadbać o wszystko jak najlepiej, jednak sporo życia odeszło [emoji20]
Chciałbym też podziękować komuś, kto mnie inspiruje do bycia akwarystą. Jestem również wdzięczny za piękne krewetki, koralowce, mangrowce, ryby i akcesoria do akwarium. Dzięki Konrad!
Akwarium: 100x100x40(Szkło 8mm).
Sump: Nie ma i nie będzie.
Lampy: 28W Led mojej konstrukcji, Chińczyk ten sam, co zawsze 144W, lampa t5 2x39W na świetlówkach Geismana, lampka 11W Resun.
Odpieniacz: Deltec MCE 300 - dedykowany do akwarium 250L - jest świetny.
Pompa obiegowa: Newa Jet 3000.
Cyrkulacja: 2x Jebao RW8, JVP 3000 oraz Koralia 3000.
Rybunie:
3 x Chromis Virdis
2 x amfiprion clarki
1x Paracanthurus Hepatus
3x amfiprion ocellaris
2 x Sphaeramia Nematoptera
1 x Pterapogon Kauderni
2 x Chrysiptera Parasema
3 x Krewetki od Aiptasi od Sexy Krewetka
Koralowce: Xenia, Sinuralia green fluo, Sarcopython, Gorgonia, Pseudogorgonia, Briareum, Discosomy, Lobo, Rhodactis, Parazoa, Anthelia, Montipora Samarensis.
Ukwiały: 4x Quadri Color
Makroglony: caulerpa taxifolia, caulerpa prolifera, caulerpa serrulata, caulerpa racemosa, Gracilaria Curtissae.
Dodam, że akwarium jest prowadzone bez piasku. Gdy to wszystko przenosiłem po latach i poczułem brzydki zapach piasku, podjąłem decyzję, że tym razem chcę prowadzić akwarium bez niego
Pozdrawiam i zapraszam