Skocz do zawartości
adrianoo

Odpieniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim

Potrzebuje się od was dowiedzieć jaki polecacie najbardziej cichy odpieniacz.odpieniacz będzie w pokoju w ktorym spie i jestem uczulony na chlupania itd stad pytanie do was .Wymiary w sumie 50x40x40. Akwarium 60x50x50.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spienianie to zawsze hałas...

jak masz czułe ucho co byś nie kombinował to możesz być nieusatysfakcjonowany... najprościej na noc wyłączać, lub spróbować opcji bez odpieniacza

zdrowia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, maximus44 napisał:

Nyos 120 super cichy i wydajny

Pozdrawiam 

Dziękuję za odpowiedz czy poradzi sobie na ten obieg twoim zdaniem?

2 minuty temu, Qłko napisał:

Spienianie to zawsze hałas...

jak masz czułe ucho co byś nie kombinował to możesz być nieusatysfakcjonowany... najprościej na noc wyłączać, lub spróbować opcji bez odpieniacza

zdrowia!

Ok dzieki A napisz mi czy jeśli będę to wyłączac  na noc odpieniacz to cz nie będą się zmieniać parametry wody?

Edytowane przez adrianoo (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie jeszcze z zapasem będziesz zadowolony. Jego opis wszystko mówi. I uwierz mi to wszystlo prawda. Sam mam go od 2msc. i jestem lepiej niż zadowolony. Wybór oczywiście należy do Ciebie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, maximus44 napisał:

Spokojnie jeszcze z zapasem będziesz zadowolony. Jego opis wszystko mówi. I uwierz mi to wszystlo prawda. Sam mam go od 2msc. i jestem lepiej niż zadowolony. Wybór oczywiście należy do Ciebie. 

Dziękuję maximus. Mam aktualnie aqua medic ale testowałem wydajny jest ale głośny. Napisz mi gdzie go kupiłeś. Zastanawiałem wiem nad hydorem bo wszyscy to chwala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maximus44 dobrał Ci taki co da radę spokojnie 500l  zasysu na Twoje 150l + sump będzie ok jak nie przesadzisz mocno z życiem i karmieniem.

odpienianie pomaga w stabilizacji ph, ale to tylko jeden z czynników więc wpływ wyłączania trudno przewidzieć;  niektóre odpieniacze wyłączania nie lubią, trudno się regulują, 

nie znam tego modelu ale jeżeli jest rzeczywiście cichy i umieszczony w dobrze zabudowanej szafce może Ci nie będzie przeszkadzał. najlepiej by było gdzieś pracujący posłuchać.

tak przypomniało mi się :wyłączanie to jeszcze to ryzyko że w przypadku np.: nagłego wzrostu zanieczyszczeń w nocy (np nocne rozmnażanie np ślimaków, makroglonów) może w tak niewielkim  zbiorniku bez działającego odpieniacza narobić sporych szkód - to przypadki szczególne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałbym być posądzony o kryptoreklamę. Kupisz go na zamówienie. Czas oczekiwania 5 dni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Qłko napisał:

maximus44 dobrał Ci taki co da radę spokojnie 500l  zasysu na Twoje 150l + sump będzie ok jak nie przesadzisz mocno z życiem i karmieniem.

odpienianie pomaga w stabilizacji ph, ale to tylko jeden z czynników więc wpływ wyłączania trudno przewidzieć;  niektóre odpieniacze wyłączania nie lubią, trudno się regulują, 

nie znam tego modelu ale jeżeli jest rzeczywiście cichy i umieszczony w dobrze zabudowanej szafce może Ci nie będzie przeszkadzał. najlepiej by było gdzieś pracujący posłuchać.

tak przypomniało mi się :wyłączanie to jeszcze to ryzyko że w przypadku np.: nagłego wzrostu zanieczyszczeń w nocy (np nocne rozmnażanie np ślimaków, makroglonów) może w tak niewielkim  zbiorniku bez działającego odpieniacza narobić sporych szkód - to przypadki szczególne

Dzięki za informację.napisz mi jeszcze jak wystartuje to czy twoim zdaniem odrazu odpieniacz włączyc czy po jakimś czasie.jesli odpieniacz bedzie huczal ustawie na zegar od 10 do 22.zobaczę co się będzie działo.ewentualnie jest jeszcze opcja wygłoszenia szafki.

Edytowane przez adrianoo (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włącz jak będzie  w akwarium coś żywego: LR (żywa skała)  (i) lub  LS (żywy piach) czy bakterie

samej solanki nie musisz odpieniać

od 10tej? tak późno wstajesz? daj choć od 8mej  :-)

a na początek spróbuj; może ten "hałas" nie będzie taki straszny , zawsze prościej włączyć i wyłączać tylko do czyszczenia pompy i kolumny odpieniacza.

na początek przygody z morszczyzną ważna jest cierpliwość, wnikliwa obserwacja i poszerzanie wiedzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Qłko napisał:

włącz jak będzie  w akwarium coś żywego: LR (żywa skała)  (i) lub  LS (żywy piach) czy bakterie

samej solanki nie musisz odpieniać

od 10tej? tak późno wstajesz? daj choć od 8mej  :-)

a na początek spróbuj; może ten "hałas" nie będzie taki straszny , zawsze prościej włączyć i wyłączać tylko do czyszczenia pompy i kolumny odpieniacza.

na początek przygody z morszczyzną ważna jest cierpliwość, wnikliwa obserwacja i poszerzanie wiedzy.

Dziękuję za informacje. :) niebawem będę zaczynał to zobaczymy jak to wszystko się potoczy. Liczę na wasze wsparcie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.