Skocz do zawartości

Historia edycji

Darek85

Darek85

Ciężko powiedzieć jak duze wachania są dopuszczalne kiedy wszyscy dążymy do stabilnosci. Mniejszy zbiornik prowadziłem na podmianach i niby parametry stabilne a korale biedniały.  Przeszedłem na większy i nagle korale napompowane jak nigdy. Po pewnym czasie znowu spadek formy. Sprawdzam parametry a tu Ca 380. Poszedłem w Balinga plus kropelki od AF. Forma korali wróciła. 

Wniosek wyciągnąłem taki: ponad połowa wody w nowym zbiorniku była żywa że sklepu. Korale trafiły do nowego akwarium i dostały zastrzyk energii w postaci mikro elementów i aminokwasów itp. Pojawiły się przyrosty i stąd spadek Ca którego nie było w mniejszym zbiorniku. Konieczne było pójście w Balinga mimo że wcale nie zwiekszylem obsady.

1 godzinę temu, Bishop358 napisał:

Dokupienie koralowcow zwiekszy konsumpcje KH dzieki ktoremu moze uda mi sie utrzymac je na nizszym poziomie (no chyba ze sie myle to mnie poprawcie)

Do wiązania Ca w szkielety potrzebne jest wlasnie Kh. Zwiększając masę koralową zwiększysz konsumpcję Ca oraz Kh.

Ja pokusił bym się o ICP ponieważ słaba kondycja niektórych korali może być skutkiem braku mikro a niekoniecznie wachań o których piszesz.

2 godziny temu, niwre37 napisał:

u siebie mam na moje oko niewykrywalne no3 i po4 a miekasy rosną aż milo w tym tez briareum ,moim zdaniem teza o tym ze miękkie lubią "bagienko" jest wysoce przesadzony.

Nie zgodzę się z tym. U mnie też no3 i po4 na zero, ale czy to znaczy że miekasy rosną w czysciutkiej wodzie? Korale biorą udział w procesie filtracji pochłaniając cześć związków zawartych w wodzie. Jeżeli dla przykładu z procesów przemiany materii mamy 40 jednostek nutrientow, bakterie przetwarzą 25 jednostek, odpieniacz usunie 5 a pozostałe 10 pochłoną korale i inne życie to w tak zbilansowanym  układzie woda mierzona jest czysta a miekasy rosną aż milo. ( oczywiście jednostki w sensie matematycznym dla przykladu).

Darek85

Darek85

Ciężko powiedzieć jak duze wachania są dopuszczalne kiedy wszyscy dążymy do stabilnosci. Mniejszy zbiornik prowadziłem na podmianach i niby parametry stabilne a korale biedniały.  Przeszedłem na większy i nagle korale napompowane jak nigdy. Po pewnym czasie znowu spadek formy. Sprawdzam parametry a tu Ca 380. Poszedłem w Balinga plus kropelki od AF. Forma korali wróciła. 

Wniosek wyciągnąłem taki: ponad połowa wody w nowym zbiorniku była żywa że sklepu. Korale trafiły do nowego akwarium i dostały zastrzyk energii w postaci mikro elementów i aminokwasów itp. Pojawiły się przyrosty i stąd spadek Ca którego nie było w mniejszym zbiorniku. Konieczne było pójście w Balinga mimo że wcale nie zwiekszylem obsady.

1 godzinę temu, Bishop358 napisał:

Dokupienie koralowcow zwiekszy konsumpcje KH dzieki ktoremu moze uda mi sie utrzymac je na nizszym poziomie (no chyba ze sie myle to mnie poprawcie)

Do wiązania Ca w szkielety potrzebne jest wlasnie Kh. Zwiększając masę koralową zwiększysz konsumpcję Ca oraz Kh.

Ja pokusił bym się o ICP ponieważ słaba kondycja niektórych korali może być skutkiem braku mikro a niekoniecznie wachań o których piszesz.

2 godziny temu, niwre37 napisał:

u siebie mam na moje oko niewykrywalne no3 i po4 a miekasy rosną aż milo w tym tez briareum ,moim zdaniem teza o tym ze miękkie lubią "bagienko" jest wysoce przesadzony.

Nie zgodzę się z tym. U mnie też no3 i po4 na zero, ale czy to znaczy że miekasy rosną w czysciutkiej wodzie? Korale biorą udział w procesie filtracji pochłaniając cześć związków zawartych w wodzie. Jeżeli dla przykładu z procesów przemiany materii mamy 40 jednostek nutrientow, bakterie przetwarzą 25 jednostek, odpieniacz usunie 5 a pozostałe 10 pochłoną korale i inne życie to w tak zbilansowansowanym układzie woda mierzona jest czysta a miekasy rosną aż milo. ( oczywiście jednostki w sensie matematycznym dla przykladu).

Darek85

Darek85

Godzinę temu, Bishop358 napisał:

Do wiązania Ca w szkielety potrzebne jest wlasnie Kh. Zwiększając masę koralowa zwiększyła konsumpcję Ca oraz Kh.

Ja pokusił bym się o ICP ponieważ słaba kondycja niektórych korali może być skutkiem braku mikro a nie wachania o których piszesz.

1 godzinę temu, niwre37 napisał:

Nie zgodzę się z tym. U mnie też no3 i po4 na zero, ale czy to znaczy że miekasy rosną w czysciutkiej wodzie? Korale biorą udział w procesie filtracji pochłaniając cześć związków zawartych w wodzie. Jeżeli dla przykładu z procesów przemiany materii mamy 40 jednostek nutrientow, bakterie przetwarzą 25 jednostek, odpieniacz usunie 5 a pozostałe 10 pochłoną korale i inne życie to w tak zaawansowanym układzie woda mierzona jest czysta a miekasy rosną aż milo. ( oczywiście jednostki w sensie matematycznym dla przykladu).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.