Ad 1.
90cm będzie idealnie pasować pod lampy T5 39W. Lampy mają po 92cm - sprawdź czy wejdzie we wnękę. Sama świetlówka ma 85cm, więc pokryje całe akwarium.
Ad 2.
W dziale technika jest temat:
Musisz wybrać najpierw metody filtracji i prowadzenia akwarium. Pod to dobierz sump. Jeśli odpieniacz, to zwykły 3 komorowy starczy. Jeśli chcesz refugium, filtry na pelletki lub kamyki zeovit to musisz na to mieć miejsce.
Jak dolewkę zorganizujesz? Możesz doprowadzić wodę?
Ad. 3
Oświetlenie temat rzeka. Ja miałem LED DIY i zamieniłem na T5. Ale są inne osoby, którym rosną korale pod LED DIY, inne, które mają fabryczne lamy LED lub hybrydy. T5 na pewno się sprawdzają, to nie podlega dyskusji. Hybrydy dają dobre efekty ale są piekielnie drogie. Nie patrz na to, ze chcesz mało wymagające zwierzęta. Składaj zestaw jak pod SPS, nie będziesz musiał nic zmieniać, jeśli najdzie cię ochota na trudniejsze korale.
Ad. 4.
popatrz na stelaż w moim temacie. Aluminiowy robi erybka - między innymi. Stalowy zrobi ci większość spawaczy, trzeba go zabezpieczyć przed korozją. Obudowa - wg uznania. Są firmy co robią komplety. Możesz wyciąć płyty w castoramie i sam przykręcić, lub u stolarza zamówić obudowę pod kolor i styl mebli w mieszkaniu. Do wyboru, do koloru. Jeśli akwarium będzie wolnostojące z dostępem z 3 stron to ściągane boki mogą być praktyczne. Ale pewnie nie będziesz z tego korzystać. Ja mam opcję ściągania ale ani razu tego nie robiłem. Przód mam normalne drzwiczki, na zawiasach. Chwalę sobie to rozwiązanie. Ale moje akwarium jest szerokie na 120cm, więc jest dość miejsca. W szynach zawsze prędzej czy później zbiera się kurz i sól z rozchlapanej wody i to średnio wygląda, do tego jest upierdliwe w czyszczeniu. Między akwarium i stelaż zwykłą płyta 18mm. I pianka XPS z marketu pod panele https://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-boazerie/panele-deski-parkiety/podklady-pod-podlogi-plywajace/podklad-pod-podloge-plywajaca-xps,p176969,l192.html
Ad. 5.
Czepianie czegokolwiek na plecach, jeśli nie masz wygodnego dostępu to pomyłka. Prędzej czy później zaczyna denerwować. Doprowadź prąd do szafki. Można zamontować wymyślne gniazdka sterowane komputerem, albo proste listwy z włącznikami. Ja mam to drugie i sobie chwalę. Stelaż policz tak: wysokość sumpa + 30-35cm ponad. W praktyce jeśli będziesz robił stelaż z profili 40x40x3mm liczysz od dołu - nóżki + stelaż 40mm + płyta pod sump 18mm + pianka 4mm + sump + 30-35cm ponad + stelaż 40mm + płyta 18mm + pianka 4mm.
jedna uwaga, jeśli chcesz dawać odpieniacz, to musisz sprawdzić jego wysokość. po 1 komora odpieniacza jest zawsze pierwsza po spadzie. Po drugie każdy odpieniacz ma rekomendowaną głębokość wody do pracy, z reguły 20-25cm, czyli czasem trzeba podstawkę pod odpieniacz. Czyli musisz policzyć wysokość odpieniacza + podstawkę. jeśli sump zrobisz na 40cm wysoki, a odpieniacze mają powiedzmy 50-60cm, to sump + 30cm ponad da ci zapas do obsługi odpieniacza.
Inne rzeczy do wzięcia pod uwagę to efekty wizualne. Akwarium ma zdobić i być wygodne do oglądania. Jeśli np. przy akwarium będziesz miał niską sofę tuż obok, to zrobienie wysokiego stelaża zaburzy układ mebli, będziesz miał piasek na wysokości oczu. Zrobienie zbyt niskiego to pochylanie się albo klękanie, żeby coś w akwarium zobaczyć. Chyba, że jesteś niski to ok, lub bardzo wysoki, to lepiej wyższe.
EDIT: Jesteś z okolic Warszawy, jesy tam kilku akwarystów, co mają dobrze zrobione zestawy. Odezwij się, pojedź zobacz, podyskutuj.