Skocz do zawartości
mmedenski

GLONY!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poradzcie cos na zielone, oslizle glony ktore zaatakowaly moj zbiornik. Tworza kozuch na skalkach i zwirku.

Od dwoch tygodni sciagam je wezem, wlewam ta wode z powrotem do akwa. Nic nie pomaga.

Do tej pory nie mialem nic takiego. Glony wyzsze, krasnorosty itp zawsze mocno rosly (zebrasoma miala co jesc:)). A po tej inwazji przestaly rosnac (pewnie oddaly pola tym "gorszym").

Paramety wody wydaja sie ok: n2-0,no3-ok10. Do tej pory (roczne akwa) nic mi nie padlo, no a teraz widze ze niektore miekkie (np. xenia) zaczynaja sie chowac.

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biobale mam, ostatnio polowe wywalilem. O ph juz pisalem-dosc niskie. Odlaczylem reaktor i troche poszlo w gore.

Mysle ze te klopoty zaczely sie wlasnie po odlaczeniu kalkreaktora. Choc juz po urlopie;) zaczalem zauwazac troche tego nalotu.

Mam duzo miekkich, jedna galaxea, zebrasoma, rozgwiazda. Nic ostatnio nieubylo.

Akwarium ponad 150l w obiegu. Na swietlowkach. Sump praktycznie pusty-odpieniacz i pompa.

Chetnie bym juz przeniosl wiekszosc do nowego akwa ale jeszcze dojzewa.

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Może kalkwasser coś pomoże. Tego typu gloniska nie lubią Ph powyżej 8.4-8.5, a reszcie nie zaszkodzi. To akurat wypróbowałem na własnej skórze i dziala.

2.Jak wyglądasz z Ca, no i fosforanami ?

3.Zbiera ci się jakiś syfik za skałkami? (ruch wody)

4.Może karmisz też za dużo? (czytaj dowalasz fosforany)

5.Podmieniasz wodę?, może Ci się ostatnio pogorszyła jakość na wejściu?

Sorry za haotyczne spostrzeżenia, ale tak mi przyszło do głowy...

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Nie wiem, dolewam kalkwasser caly czas.

2.Ca 420, fosforanow nie badam, n02, no3 znosne.

3.Teraz sobie przypomnialem ze zmiany w akwa poza podlaczeniem reaktora to: zmiana odpieniacza(na mniejszy) i odlaczenie filtra denitryfikacyjnego. Ruch wody taki sam.

4.Raczej malo dokarmiam (zreszta wciaz podobnie bo nie zwiekszyla sie obsada).

5.No wlasnie nie badalem ostatnio ro. Zreszta zmienilem ostatnio sposob nabierania ro, wczesniej tylko tyle ile akurat potrzebowalem, teraz mam 100litrowe akwa i nalewam raz na 2-3tygodnie.

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbadaj koniecznie fosforany. Woda RO moze być bez problemu przechowywana przez dłuższy czas jednak powinna być szczelnie zamknięta. Jeśli trzymasz w akwarium i nie przykrywasz go - tu może tkwic problem. Zbadaj w czystej fosforany lub przewodność.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.3 Może za dużo zmieniasz na raz.

ad.5 Trzebaby się przyjrzeć tej wodzie. Odpuszczaj trochę zanim zaczniesz nabierać, jeżeli nie wystarczy trzeba zmienić prefiltry, albo wręcz membranę RO.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba powinieneś przeprosić się ze swoim starym odpieniaczem/tym większym/.Ja na razie nie wymyślono pożyteczniejszego urzadzenia w akwarystyce morskiej.Odpieniacze stopniuje się następująco:dobry,bardzo dobry,Deltec.W Twoim przypadku doszło prawdopodobnie do inwazji sinic.Dostępne testy są zbyt mało czułe ,żeby pokacać zawahanie równowagi a sinice rosną! Najprostsze środki zaradcze to wegiel aktywowany i znacząca poprawa odpieniania.

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymze ten wiekszy to na pewno nie deltec;)

Dokladnie to sa sinice (nie chialo mi to przejsc przez gardlo). I faktycznie testy jak pisalem zbytnio nic zlego nie pokazuja.

Na ile wlozyc wegiel? Czy sery lub innych ogolnie dostepnych moze byc?

A moze ma to zwiazek z reaktorem ktory niedawno mialem podlaczony?

Jutro zaczynam `zabawe`.

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim 500 litrowym"doświadczalnym " akwarium w pracy /w domu mam większe i pracujące wg innych założeń/ stosuję węgiel Sery ciągłe przez 1 miesiąc.

Co do reaktora to nie wiem, ale na tak mały zbiornik i taką obsadę reaktor może być wcale niepotrzebny.a tylko komplikuje Ci cały układ.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adam-czy to stopniowanie dotyczy tylko produktow europejskich, czy tez swiatowego rynku odpieniaczy? mysle o zakupie Remory lub HOT PM? co sadzisz o tych odpieniaczach?

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Adam , czy mozna zobaczyc Twoje akwarium?

(Albo wystarczy opisz od A-Z jak robisz ta wode i co do niej dodajesz , jaki wklad miales w Kalkreaktorze ? )

Tam wspominals wczesniej tez , ze podczas pracy Klakreaktora miales problemy z wartoscia PH , kalkreaktora uzywals bez miernika PH , takie niekontrolowane uzywanie kalkreaktora jest niebezpieczne !

Wystarczy , ze w reaktorze obnizyles wartosc ph ponizej PH7 przy wkladzie (piachu koralowego) i pozywka dla glonow byla :) (phosphat)

Pomierz spokojnie parametry wody , (KH , phosphat , nitrat )

Pisales , ze zakraplasz kalkwasser a wartosc PH nie jest wieksza niz PH-8,1 , pisalem o tym wczesniej ze wartosci Ph niepodniesiesz Kalkwasser jezeli alkaliznosc jest niska (KH) w takiej wodzie to glony sobie z Ciebie kpia:)

Zmierz poziom alkalicznosci wody KH jezeli jest za niski to podnies go dodajac Natriumkarbonat (Balling) .Wtedy zakraplajac Kalkwasser wartosc PH podbijaj do (8,5) i krotko mowiac bedzie po glonach.

Jak duze jest to Twoje akwarium ? i ile wynosi KH obecnie ?

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do martinnew

Deltec ma opatentowany wirnik-mała rzecz a różnica ogromna w wielkości pęcherzyków powietrza/ u delteca są mniejsze/ i lości syfu w zbiorniku odpieniacza Remory i HOT PM osobiście nie znam i na ich temat się nie wypowiem.W tym tygodniu wymieniam odpieniacz AM Turboflotor Twin 5000 na Delteca .Mimo kilku udoskonaleń prazez 4,5 roku nie udało mi się znacząco poprawić jego pracy.Wg zapewnień producenta powinien być stosowany do akwariów o poj do 5000l.W obiegu mam 2300l, kilkakrotnie przeżywałem ataki sinic,ryby mogę karmić aby-aby,cały czas balansuję na granicy załamania równowagi zbiornika.Mam tego dość!

Ten mały zbiornik z Delteciem otworzył mi oczy i więcej już nie chcę ryzykować.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adam

Mozna powiedziec ze Deltec to dosyc stare rozwiazanie, jak interesuje Cie cos naprawde extra to zajzyj tutaj :) Tym ktorych przerazaja ceny nie polecam tego linku.

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Witam.

Strona wykonana exclusiv , ceny exlusiv , ale czy ten sprzet warty jest tych pieniedzy ? Przeciez mozna dobrze i o wiele prosciej i taniej :) poco topic kase na taki sprzet ? czy nielepiej te pieniadze przeznaczyc na korale ryby itd...

"Przeciez niewszytko zloto co sie swieci "

Ale tak ogolnie to ciekawy ten link ktory podales , dziekuje ze moglem poogladac:)

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adam - oczywiscie nie mnie wydawac sady, ani stopniowac (bo w koncu nikt nie udowodnil wyzszosci Delteca nad HS lub Tunze-przynajmniej nikt nie publikowal wiarygodnych badan/testow porownawczych na ten temat), ale od czasu opatentowania wirnika igielkowego przez Delteca uplynelo troche wody w oceanie:D

moze warto bys poczytal tutaj:

http://www.proteinskimmer.com/

http://home.flash.net/~rarefish/pmall3.htm

http://www.superskimmer.com/

oczywiscie nie sa to wszystkie rozwiazania, ale na pewno najwyzej oceniane za oceanem i prezentujace 3 odmienne typy technologii w odpieniaczach, sa to strony producentow, ale stanowic moge kierunkowskaz w dalszych poszukiwaniach

@LB - jak DSB jesli mozna spytac? znalazles juz odpowiednie zwierzaki oprocz krabow - mysle o slimakach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strony przejrzałem-dziękuję.Te ETSS wyglądają bardzo zachecająco, nie wiem czy w Polsce ktoś z nich miał szansę korzystać i mógłby swoje spostrzeżenia opisać. Jeden odpieniacz działający na podobnej zasadzie stoi u mnie w piwnicy,na razie pozostanę przy Deltecu.

Stopniowania użyłem chcąc zwrócić uwagę na sprzęt markowy ,sprawdzony i bardzo efektywny,miałem też nadzieję że komuś tym samym zaoszczędzę kosztów związanych ze stratami zwierząt i wymianą sprzętu.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adam - jesli chodzi o odpieniacze ETSS i PM to widzialem je podczas pracy w salonie Aquariusa w Gda, naprawde robia wrazenie, musialbys sie skontaktowac z nimi, gdybys chcial sie czegos wiecej dowiedziec, oczywiscie nie ma w Polsce zadnego przedstawiciela ale sprowadzenie z USA to zaden problem

@LB-bede wdzieczny za kazda informacje z Niemiec, w planach jest wyjazd na zakupy:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam, co nieco na temat odpieniaczy downdraft można poczytać na mojej www http://www.cypnyk.republika.pl/downdraft_skimmer.htm :)

sam jestem właśnie na ukończeniu budowy odpieniacza w/g tego http://www-2.cs.cmu.edu/~cap/raid/skimmers/orig_dd/changes/FrameSet.htm wzoru...

p.s. 'matematyka' ETSS'ów w/g producenta http://www.superskimmer.com/skimmer_math.htm :

Skimmer'y Downdraft - obliczanie w/g zapotrzebowania:

Z poniższych wskazówek odnośnie wielkości/wydajności skimmer'a wybierz odpowiadającą Ci opcję w przełożeniu na jakość środowiska w akwarium, dla którego ma być wykorzystana/zastosowana 'odpieniająca maszynka'.

Jeśli wahasz się przy wyborze między dwoma modelami, zawsze wybierz ten o większej wydajności.

Wydajność skimmer'a:

Pożądana wydajność/godzinę x pojemność tanku w ltr. = wydajność pompy napędzającej skimmer.

Np.: 4 (przepompowania całej wody w tanku/godzinę) x 680 (poj.tanku w ltr.) = 2720 ltr/h, to wydajność potrzebnego odpieniacza (jego rozmiar + wydajność napędzającej go pompy).Dobrym wyborem byłby ETSS 800 Gemini lub Evolution 750.

Proporcje ilościowe dla tanków morskich:

Jedno przepompowanie pojemności tanku/godz. - jest to najmniejsza skuteczność odpieniania dla zachowania podstawowej jakości wody w tanku. Czyli, odpieniacz o 'mocy' 1140 ltr/h dla tanku o tejże samej pojemności.

Dwa przepompowania pojemności tanku/godz. - stwarza środowisko o niskim poziomie 'organiki', podnosząc jednocześnie w tanku poziom tlenu. Czyli, odpieniacz o 'mocy' 1140 ltr/h dla tanku o połowie tej pojemności (570 ltr.).

Trzy przepompowania pojemności tanku/godz. (najlepszy dla mieszanych systemów) - wydolny aby usuwać 'organikę' na bieżąco w momencie jej pojawienia się w wodzie zbiornika; azotany mogą się pojawiać pod skałami... Nasycenie tlenem wody wzrasta znacząco; zwiększa się jednocześnie skuteczność operowania w słupie wody tanku światła przez usuwanie z niej zawieszonych w niej cząsteczek substancji. Usuwane są również niewielkie ilości fosforanów, co sprzyja kontroli nad niechcianymi glonami. Skimmer j/w, o 'mocy' 1140 ltr/h dla zbiornika o pojemności 380 ltr.

Cztery przepompowania pojemności tanku/godz. - ten wariant, należy rozważać dla tanku przeznaczonego dla korali SPS lub z dużą ilością ryb jako idealny! Taki wariant nazywamy 'Ultra High Flow' wydajny:) W bardzo efektywny, a więc szybki sposób z wody usuwane są zanieczyszczenia organiczne, ograniczając do minimum możliwość tworzenia się azotanów. Doskonałe nasycenie wody tlenem znacząco ogranicza wzrost zawartośći CO2 w nocy, który odpowiada za spadek wartości pH w tym właśnie przedziale czasu dobowego. Fosforany są dosyć skutecznie usuwane. Parametry wody są bardzo stabilne. Dla tanku o pojemności 285 ltr. - skimmer o 'mocy' 1140 ltr/h.

Jak mierzyć 'moc' odpieniacza:

Szacowanie wydajności w ciągu godziny skimmer'a może być łatwo wykonane; potrzebne gadżety do tego zawierają się w posiadaniu zegarka + 20 ltr.'wy pojemnik. Należy po prostu dokonać pomiaru czasu jaki jest potrzebny do napełnienia pojemnika wodą przepływającą przez skimmer.

Całkowita ilość wody w pojemniku (dzielony przez) czas w sek..(x) 360 = 'moc' wydajnościowa odpieniacza/godz.

Np.: czas 30 sekund potrzebny do wypełnienia 20 ltr. pojemnika określa wydajnośćskimmer'a na 2280 ltr/h.

Szacowanie pojemności tanku dla danej 'mocy' skimmer'a:

Np.: Skimmer ltr./h : pojemność tanku = krotność 'obrotu' ilości wody w tanku w ciągu godziny. Decyduje tutaj oczywiście zastosowanie konkretnej pompy stanowiącej napęd skimmer'a (jej wydajność).

[...]

p.s.2 - te 'krotności' cyrkulacyjne podawane przez ETSS i ich efekt czyszczący na pewno musza być powiązane z dobrą cyrkulacją w samym tanku... tak myślę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martinnew a widziałeś tą dyszę wtryskową jak to dokładnie wygląda. Ten strumień wody wpada w jakiś otwór (jak np w Tunze) czy bezpośrednio w wodę.

pozdrawiam Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też to kiedys widziałem w OBI, ale już nie maja tej firmy:( chyba heissner?? czy jakoś tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.