Skocz do zawartości
mmedenski

GLONY!

Rekomendowane odpowiedzi

witam

teraz ja napiszę jak mnie wydaje się pracuje ten odpieniacz. Rura(wieża) wtryskowa jest zawsze wyższa od poziomu wody w odpieniaczu na jej szcty pompowana jest woda, która wtryskiwana jest przez dyszę o danej srednicy przechodzi przez warstwę powietrza i następnie wbija się w inną dyszę, (dziurę) o większej średnicy razem z powietrzem ( tak jak w tunze już o tym wspominałem )

jaka jest przewaga nad tunze : właśnie to że tura wtryskowa jest wyżej od poziomu wody w odpieniaczy sprawia to że woda rurze 'ciągnie' w duł tworząc podciśnienie co pomaga w zasysaniu powietrza. A biobale ?? tak jak Janek napisał pomagają w mieszaniu. Podstawą jednak jest podanie jak największej ilości powietrza, jak największe jego rozbicie i wymieszanie z wodą a to głównie dzieje sie na początku 'wierz reakcyjnych'.

Tak mi sie wydaje logicznie, niestety raz tylko widziałem ten odpieniacz i widziałem tylko jak woda sika z pierwszej dyszy nie pamiętam dokładnie czy był tam jakiś dodatkowy otwór przez który przechodził wtryskiwany strumień tylko tak mi świta. Dlatego pytałem martinnewa czy może dokładnie się temu nie przyjrzał. Bo jeśli tam nie ma tego drugiego otworu to ja ?? nie wiem ???:)

PS. na rysynku 3 nie widać drugiej dyszy(otworu)

szkoda że kończy się ten wątek - ale fakt spokojniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

'...z mojej strony EOT w tym wątku - no chyba zalamie sie jak Basti-Fantasti (choc watpie, zebys wiedzial o czym mowie)...'

hurra! hurra! hurra! - niech żyje martinnew!!! WIELKI intelektualista-humanista-atechnik 8)

p.s. EOT dotyczył aspektu technicznego wątku - niech Ci się piana tworzy wskutek rozbijania się wody na baffle :)

martinnew, ja cały czas trzymam dystans; no chyba, że ktoś oprócz pozowania na intelektualistę z asekuracją na humanistę/atechnika pozuje jeszcze na WIELKIEGO ETYKA/MORALISTĘ, zarzucając początkującemu na nano klubowiczowi etyki brak właśnie, kiedy ten dobrą wolą kierowany podpowiada 'coś' niby konkurencyjnego :Dozingoff

acha, panie omnibus'ie - nie interesuję się piłką nożną! moim hobby jest 'słone' od każdej strony, więc proszę mi tu nie wyjeżdżać z Basti-Fantasti, bo ma się to jak wół do karety :)

żeby nie przedłużać martinnew - żegnam ozięble z domieszką ironii :con

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasiu - podaruj sobie podjazdy osobiste na forum, masz cos do mnie to pisz na prv, tutaj juz piszesz off-topic:D no i dziekuje za zyczenia dlugiego zycia - to milutkie :)

grzesiek - oczywiscie, powinienem sluchac, kogos, kto sie zna, ale fanatyzm jest gorszy od faszyzmu, a tego akurat nie cierpie

PS a czy zna sie czy nie? sprawdzilem w Zakladzie Energetycznym czy w domowym zastosowaniu kondensator w HQI cos zmienia w kwestii rachunkow i niestety nie, kazdy, oprocz licznika mocy czynnej (jaki jest w kazdym gosp domowym) powinien miec licznik mocy biernej (powszechnie stosowany w zakl przemyslowych, a w gosp domowych nie) zeby byla jakas roznica, wiec jesli nie zna sie na jednym, a tak trzyma sie swoich pogladow, to dlaczego mialby znac sie na czyms innym?

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnośnie kondensatora podałem źródło informacji - zakład elektryczny p.Michalaka z Wa-wy i było to podyktowane chęcią pomocnej informacji, niczym innym!

wybór, co stosować a co nie, zawsze pozostawiam w gestii zainteresowanego!

np. martinnew, w 'Twoim' potencjalnym ETSS'ie piana będzie się tworzyć przez rozbijanie się na baflle w podstawie buuuahahaha... dobre :) jak tak chcesz niech Ci będzie, co mi do tego!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jasiu - a miales juz skonczyc kwestie techniczne... czy tez pisales to tylko dla zartu? :)

sam skladac odpieniacza nie bede, godzina mojej pracy lub przebywania z rodzina jest pewnie okolo 10 razy wiecej warta niz potencjalne oszczednosci z DIY:D

jestem przekonany, ze 100% ludzi przy budowie odpieniacza skorzysta z Twojej strony, ja tylko jednym przykladem chce zwrocic uwage, ze kazdy moze sie mylic, oczywiscie nie wylaczajac mnie :)

osobiscie preferuje Remore ponad ETSS, chyba takze ze wzgledu na lepszy stosunek jakosc/cena, bardziej kompaktowe wymiary i lepiej wywazona grupe docelowa np na tym forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

założenie, że można się mylić jest bardzo poprawnym podejściem! jak widzę jednak są to tylko puste deklaracje z Twojej strony, skoro doprowadziły do dyskusji takiej a nie innej :) ja pisałem w kontekście czysto technicznym, a Twoje riposta/y, np. #8327 i jak to sam nazwałeś '...wycieczki osobiste...' zainicjowały właśnie taki przebieg wymiany zdań. masz prawo do 'nie przyjmowania' mojego zdania/poglądu i jest ono niezbywalne jak w wypadku każdego, ale nich będzie to oparte o poprawną merytorykę z podaniem źródła info.

jest dla mnie oczywiste, że żywisz do mnie ansę i eufemizmy typu jasiu zupełnie jej nie kamuflują jak dla mnie - ale doprawdy nie wiem skąd ona się wzięła :dontgetit

tak czy inaczej, jest jak jest. oby nie było gorzej :dontgetit mam silną nadzieję, że będzie lepiej, czytaj mniej agresywnie :)

pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasiu - coz, pewnie masz racje, jesli chodzi o technike to trudno jest sie z Toba spierac, bark wiedzy i czasu w moim wypadku robi swoje :)

ze strony AETech wynika, ze zdecydowanie JEST dysza/rurka zasysajaca powietrze na szczycie wiez, natomiast o zwezeniu nic producent nie wspomina, jesli jest to niedomowienie wynikajace z prawa patentowego to mea culpa, ze jako intelektualista:D nie wzialem takiego mechanizmu pod uwage

zadnych "ansy" nie moge do Ciebie zywic, jedynie podziwiam, za umiejetnosc tlumaczenia najrozniejszych artykulow i zdolnosci manualne, a juz na pewno za zdolnosci rozumienia pewnych rozwiazan technicznych

PS Basti-Fantasti to nik Sebastiana Deislera - jednej z gwiazd Bayernu Monachium i odnosilo sie to do mnie;)

PS2 natomiast jesli chodzi o odpieniacze Remory - zastanawiam sie nad zakupem w USA - to czy dobrze rozumiem, ze sercem tego odpieniacza pod wzgledem napedu jest pompa? mam na mysli, ze jedyna rzecza elektryczna jest pompa i moglbym ja wymienic na 220V? ze sam uklad "wstrzykujacy" powietrze nie jest zalezny od napiecia?

pozdrawiam:D czytajac jednoczesnie tekst o wodce - wreszcie sie dowiem czegos wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja troche tak zbocze z watku;)

Jesli kogos interesuje: nie bylo mnie kilka dni i w akwa koszmar, sinice oblaza skalki:(

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

sprobuj na krotko , przez 24 godziny przepuscic wode przez wegiel .

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis odessalem to badziewie, podmienilem wode, zamienilem odpieniacz i wyjalem wegiel po trzech dniach. Poczekamy, zobaczymy.

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.