Skocz do zawartości

Historia edycji

matroxpl

matroxpl

11 godzin temu, chwialek napisał:

Zrób eksperyment zrozumiesz o co chodzi z czerwonym światłem księżyca.

Wygaś lampę (w tym światło nocne) niech ryby zapadną w letarg - odpal tylko czerwone oświetlenie nocne.
Następnego dnia odpal samo światło niebieskie.

Wg mnie światło czerwone jest hmmm niewidziane przez ryby (słabiej widziane). - tak sprawdzałem czerwoną latarką i niebieską latarką  - reakcje w moim baniaku były różne. Poparcia naukowego tego przypuszczenia nie szukałem ponieważ nie piszę pracy doktorskiej z widzenia poszczególnych barw światła przez aparat oczny ryb morskich.

Nie wiem czy wszystkie, ale większość organizmów morskich faktycznie nie widzi światła czerwonego. Niektóre ryby głębinowe emitują takie światło w celu oświetlenia ofiar z czerwonym pigmentem. Taka przekąska nawet nie wie, że jest oświetlana przez drapieżnika, ot taka ciekawostka :)

Ja u siebie w Ethereal mam ustawione bardzo lekkie niebieskie światło, które emitowane jest przez diody wokół wentylatora. 

matroxpl

matroxpl

10 godzin temu, chwialek napisał:

Zrób eksperyment zrozumiesz o co chodzi z czerwonym światłem księżyca.

Wygaś lampę (w tym światło nocne) niech ryby zapadną w letarg - odpal tylko czerwone oświetlenie nocne.
Następnego dnia odpal samo światło niebieskie.

Wg mnie światło czerwone jest hmmm niewidziane przez ryby (słabiej widziane). - tak sprawdzałem czerwoną latarką i niebieską latarką  - reakcje w moim baniaku były różne. Poparcia naukowego tego przypuszczenia nie szukałem ponieważ nie piszę pracy doktorskiej z widzenia poszczególnych barw światła przez aparat oczny ryb morskich.

Nie wiem czy wszystkie, ale większość organizmów morskich faktycznie nie widzi światła czerwonego. Niektóre ryby głębinowe emitują takie światło w celu oświetlenia ofiar z czerwonym pigmentem. Taka przekąska nawet nie wie, że jest oświetlana przez drapieżnika, ot taka ciekawostka :)

Ja u siebie w Ethereal mam ustawione lekkie niebieskie światło, które emitowane jest przez diody wokół wentylatora. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.