Jutro jadę zamawiać graty , to ostatnia chwila na zmiany.
Akwarium 90 x 50 x 50 , choć kusi 90 x 60 x 50-55 zawsze to więcej miejsca i stabilniejsze co w przypadku nowicjusza ma znaczenie.
Oświetlenie już gotowe, sterowanie Arduino także, pozostało tylko zamocować plexi.
Ostatnie pytania do Was :
1. Jebao DCS-5000 czy coś innego , z jednej strony są one polecane a z drugiej przy wertowaniu wątków trafiłem na taki z problemem z wahaniem przepływu.
2. Jebao SW-8 x 2 szt. - czy może coś innego ? Widziałem patent taki jak Jebao CP-25 , to jest zamiast czy dodatkowo do cyrkulacji ? Znalazłem dość obszerny wątek i wertuję ...
3. Odpieniacz - polecono mi SKIMZ SN 127 , czy to dobry wybór ? a jeżeli firma i model jest ok to czy mogę wziąć nieco wydajniejszy 147 ?
4. Skała będzie sucha - mam swojego faworyta ale nie podaję , może mi coś polecicie ?
5. Piasek suchy - j.w. , jaki konkretnie, jaka granulacja itp. itd ?
6. Sól - j.w. ?
7. Dolewka - polecono mi EYE , jednak zastanawiam się nad grawitacyjną, czyli nieco wyżej pojemnik z wodą + zaworek pływakowy ? Oczywiście zbiornik taki aby w przypadku awarii nie przelało się.
8. RoDi - czy warto od razu kupić dodatkowa pompkę aby zwiększyć wydajność ?
9. Grzałka 200W x 2 , ustawię na zadaną temperaturę ale dodam do Arduino przekaźnik, który będzie sterowany czujnikiem temperatury, w razie awarii termostatu ograniczy grzanie.
10. Sump - standardowy czyli komora spływu z odpieniaczem, środkowa na media filtracyjne (pewnie siporax), trzecia na pompę. Zastanawiam się tylko czy coś jeszcze ? Jakieś dodatkowe komory, kieszonki ? Czy pierwszą komorę spływu podzielić i dać na spływie np. 2 skarpety a z niej przepływ do odpieniacza ?
11.Zastanawiam się nad testami, jakie warto mieć elektroniczne, jakie można ogarnąć tradycyjnymi ?
Co jeszcze pominąłem o czym warto pomyśleć już teraz ?