Dwie, żeby w razie awarii druga grzała.
Co do wymiarów to na pewno długość 90 , ściana ma 93 cm , wysokość 50-55 a głębokość dałbym 55-60 ale akwarium będzie stać blisko wejścia do salonu, obawiam się czy nie będzie kolidować ... szczególnie z dzieciakami ;-) ale może te 5 cm nie zrobi różnicy a w litrażu jednak spora różnica, bo 90x50x50 to 225 litrów a 90x60x55 to 300 litrów.
Na chwilę obecną , nie muszę zamawiać sprzętu ale akwarium , sump i stelaż a sump tak podzielić aby zmieściła się pompa.
Wykonanie w/w potrwa ze 2-3 tygodnie, więc mam czas ...
Doczytałem w kolejnym artykule, że odpieniacz może być nieco na wyrost, to nie przeszkadza, podobnie z pompą obiegową, zawsze można skręcić i nie katować jej na 100%.
Najpilniejsza dla mnie sprawa to wybór właśnie odpieniacza i pompy aby odpowiednio wygospodarować miejsce.
Mówiąc wprost, w Erybce polecono mi DCS-5000 i Skimz 127 , na papierze jest ok ale o pompach czytałem, że zdarza się, że pracują nierówno, nie wiem też nic o odpieniaczach Skimz, znalazłem jedynie jakiś stary wątek, więc nie wiem czy Jebao i Skimz są dobrym wyborem, czy może wybrać innego producenta, model ?