Skocz do zawartości

Historia edycji

Nik@

Nik@

Ja się nie zgodzę z tym, że w akwarium morskim najważniejszym czynnikiem jest światło. To, co jest najważniejsze zależy od tego, co chcemy hodować.  

Fish only to też przecież morskie akwarium. Ryby mają tylko takie oczekiwania, żeby mogły odróżnić dzień od nocy. Jasno w dzień, ciemno w nocy. Dla koralowcow niefotosyntezujących (to juz dla doświadczonych akwarystow)  światło praktycznie nie ma znaczenia. Jakiekolwiek, aby człowiek miał szansę podziwiać ich piękno. Przyslowiowa świeczka wystarczy.

Proste koralowce miękkie,  jak sarco, sinularie, capnella czy grzybki też nie oczekują konkretnych parametrów światła.  W zasadzie wystarczy zbiornik postawić blisko okna, gdzie pada jakas przyzwoita  ilosc swiatla dziennego  (tylko może być problem z glonami), albo zwykla lampka led o wystarczającej mocy  i to im wystarczy, jednak nie będą wyglądać tak pięknie, jak w niebieskim czy zimnym bialym świetle. Mówię tu tylko o mało wymagających koralowcach miękkich, bo nie wszystkie koralowce miękkie zadowolą się zbyt  "chudym" światłem. 

Jasne jest, se jeśli mnie nie stać na porządne światło i na mocny odpieniacz, to acropor hodować nie będę.  Ale znacznie mniejszym kosztem mogę mieć kilka rybek, jakas krewetke, wezowidlo, kraba, kilka prostych miekasow, jakiś  ladny glonik i będzie git. 

Nik@

Nik@

Ja się nie zgodzę z tym, że w akwarium morskim najważniejszym czynnikiem jest światło. To, co jest najważniejsze zależy od tego, co chcemy hodować.  

Fish only to też przecież morskie akwarium. Ryby mają tylko takie oczekiwania, żeby mogły odróżnić dzień od nocy. Jasno w dzień, ciemno w nocy. Dla koralowcow niefotosyntezujace chyba (to juz dla doświadczonych akwarystow)  światło praktycznie nie ma znaczenia. Jakiekolwiek, aby człowiek miał szansę podziwiać ich piękno. Przyslowiowa świeczka wystarczy.

Proste koralowce miękkie,  jak sarco, sinularie, capnella czy grzybki też nie oczekują konkretnych parametrów światła.  W zasadzie wystarczy zbiornik postawić blisko okna, gdzie pada jakas przyzwoita  ilosc swiatla dziennego  (tylko może być problem z glonami), albo zwykla lampka led o wystarczającej mocy  i to im wystarczy, jednak nie będą wyglądać tak pięknie, jak w niebieskim czy zimnym bialym świetle. Mówię tu tylko o mało wymagających koralowcach miękkich, bo nie wszystkie koralowce miękkie zadowolą się zbyt  "chudym" światłem. 

Jasne jest, se jeśli mnie nie stać na porządne światło i na mocny odpieniacz, to acropor hodować nie będę.  Ale znacznie mniejszym kosztem mogę mieć kilka rybek, jakas krewetke, wezowidlo, kraba, kilka prostych miekasow, jakiś  ladny glonik i będzie git. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.