Godzinę temu, mkkaczy napisał:No właśnie tego też sie boję. Mój dom to jak mieszkanie w pudle od gitary. Jak pralka wiruje to jej niewiele słychać w kantorku, za to w toalecie drzwi tak zaczynają wibrować jak by miało je urwać. Jak żona w kuchni wstawia czajnik elektryczny, to ja w salonie po przeciwnej stronie domu już filmu nie poogladam, bo zagłusza. Eheim PRO 4+ miał być niesłyszalny a dobrze go słychać z pokoju obok.
Dlatego też patrzę za jakimiś niesłyczalnymi pompami. Red dragon speedy 80W jest praktycznie niesłyszalna i jestem pod dużym wrażeniem. Reef octopus Vario S2 myślalem że też taka będzie którą chcę połączyć właśnie do Schurana, ale do niesłyszalności to jej daleko. Rozpocznę na tym co już mam zakupione, a w międzyczasie będę się rozglądał może za jakimś mini BK na pompie DC, lub pompie RD speedy 50W do schurana.
Ja też z tym chwilę walczyłem, mam tego Shurana na aquabee, pompa strasznie przenosi drgania. Musiałem podłączyć ją wężem, pod odpieniacz i pompę dałem silikonową matę do naczyć, a całą szafkę wykleiłem matami do wygłuszania samochodów. Najpierw warstwa mat redukujących drgania, a na nie jeszcze maty piankowe
Mimo tego, że już jest całkiem ok to jeszcze szukam jakiegoś rozwiązania i myślę nad zastąpieniem wszystkich pomp jedną Maxspect Turbine Duo, nie wiem tylko jak jest z kulturą pracy tych pomp.
Btw. Wilgotność w meszkaniu na poziomie 50-60% to bardzo dobry wynik, chciałbym taką mieć bez używania nawilżacza.