Godzinę temu, Mini napisał:Na razie sprawdziłem dla wody ro. Woda miała 10 stopni. Spławik pokazał 1.001 a według tabeli kompensacji temperatury dla 10 stopni jest 1.000 więc spławik jest dobry.
Jak masz spławik AM za ok 40zł, to na 99% jest wyskalowany w SG, dla temperatur 25/25. Czyli dla 35ppt powinieneś mieć ok 1.026 i pół kreski. Dla innego zasolenia odpowiednio więcej lub mniej. Bo jest też taki za ok 140, to nie wiem, bo nie mam. Też miałem wątpliwości co do wskazań, w jakiej jednostce, czy skala się nie przesunęła, do akwarystycznego jeździłem sprawdzić, itd...itp... Na koniec wyszło, że jednostka SG, temperatura 25/25, a spławik pokazuje dość dokładnie. Uwaga, bardzo ważna jest temperatura. Jak nie mierzysz w 25 stopniach wskazanie SG naprawdę mocno może się zmienić. Te tabelki dla temperatur to masakra, lepiej po prostu starać się mieć te ok 25st temperaturę wody.
Na koniec, też polecam refraktometr i płyn kalibracyjny.
Swoją drogą, instrukcje do tych spławików AM to jakaś kpina. W obydwu pomieszanie z poplątaniem, trochę o gęstości, trochę o SG, także całkiem nie wiadomo, co one mierzą właściwie. Rozumiem w jakimś chińskim badziewiu, ale od AM człowiek oczekiwałby trochę wyższych standardów.