Skocz do zawartości

Historia edycji

Nik@

Nik@

Artemia uwielbia żyć w fito, ja tak wyhodowalam drugie pokolenie solowca, w gęstym fito, bez napowietrzania. Jednak to była sterylna hodowla. W akwarium z zywa skałą solowiec nie przezyje. Zabije go odpieniacz, cyrkulator, silny prąd wody, inne organizmy żyjące w skale. 

Poza tym  fito szybciej sie mnoży, niż artemia nadąży je wyjadac, więc tu bym nie szukala ratunku.

Najlepszym naturalnym pozeraczem fito jest wrotek. Wiem, bo go od 2 lat hoduję.  Muszę co 2-3 dni dolewac fito, bo go pożera błyskawicznie.  Ale odpieniacz wrotka też wytrzepie. Żyjące w skałach drobne organizmy, jak kiełże czy mysis też wrotkiem chyba nie pogardzą, więc nie zawsze uda się zlikwidowac zakwit za pomocą wrotka. Musiałbyś go wlać sporo, żeby nadążał się szybciej mnożyć, niż większe organizmy go zdążą zjeść.  

Najszybciej zadziała chyba lampa uv, choć ja bym jednak sprobowala najpierw dowalic zooplanktonu. Szkoda tyle dobrego zmarnować, kiedy można zbudować na tym łańcuch pokarmowy od podstaw. Wrotek zje fito, wrotka zjedzą eieksze organizmy, te większe z kolei będą świetna karmą dla korali i ryb.

Nik@

Nik@

Artemia uwielbia żyć w fito, ja tak wyhodowalam drugie pokolenie solowca, w fito, bez napowietrzania. Jednak to była sterylne hodowla. W akwarium z zywa skałą solowiec nie przezyje. Zabije go odpieniacz, cyrkulator, silny prąd wody, inne organizmy żyjące w skale. 

Poza tym  fito szybciej sie mnoży, niż artemia nadąży je wyjadac, więc tu bym nie szukala ratunku.

Najlepszym naturalnym pozeraczem fito jest wrotek. Wiem, bo go od 2 lat hoduję.  Muszę co 2-3 dni dolewac fito, bo go pożera błyskawicznie.  Ale odpieniacz wrotka też wytrzepie. Żyjące w skałach drobne organizmy, jak kiełże czy mysis też wrotkiem chyba nie pogardzą, więc nie zawsze uda się zlikwidowac zakwit za pomocą wrotka. Musiałbyś go wlać sporo, żeby nadążał się szybciej mnożyć, niż większe organizmy go zdążą zjeść.  

Najszybciej zadziała chyba lampa uv, choć ja bym jednak sprobowala najpierw dowalic zooplanktonu. Szkoda tyle dobrego zmarnować, kiedy można zbudować na tym łańcuch pokarmowy od podstaw. Wrotek zje fito, wrotka zjedzą eieksze organizmy, te większe z kolei będą świetna karmą dla korali i ryb.

Nik@

Nik@

Artemia uwielbia żyć w fito, ja tak wyhodowalam drugie pokolenie solowca, w fito, bez napowietrzania.  Ale fito szybciej sie mnoży, niż artemia nadąży je wyjadac, więc lipa.  Odpieniacz zabije oczywiście artemie, bo ona jest niezbyt dobrym plywakiem, nie lubi tez silnego prądu wody. 

Nik@

Nik@

Artemia uwielbia żyć w fito, ja tak wyhodowalam drugie pokolenie solowca, w fito, bez napowietrzania.  Ale fito szybciej sie mnoży, niż artemia nadąży je wyjadac, więc lipa.  Odpieniacz zabije oczywiście artemie, bo ona jest niezbyt dobrym plywakiem, nie lubi tez silnego prądu wody. 

Najlepszym naturalnym pozeraczem fito jest wrotek. Wiem, bo go od 2 lat hoduję.  Muszę co 2-3 dni dolewac fito, bo go pożera błyskawicznie.  Ale odpieniacz wrotka też wytrzepie. Żyjące w skałach drobne organizmy hak kiełże czy musisz też wrotki em chyba nie pogardza, więc nie zawsze uda się zlikwidowac zakwit za pomocą wrotka. Musiałbyś go wlać sporo, żeby nadawał się szybciej mnożyć, niż większe organizmy go zdążą zjeść.  

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.