4 godziny temu, Słony leszcz napisał:@ILUZJONISTA, tak z ciekawości, miernik jest przystosowany do wody morskiej, czy do roztworu NaCl (KCl czy jeszcze jakiegoś innego)? Różnice w odczytach mogą być znaczne przy pomiarze przewodnościowym. A druga sprawa, jak z użytkowaniem, bąbelkami powietrza na elektrodach, ich czyszczeniem itp? Ja nieszczęśliwie nabyłem coś podobnego, tylko "made in singapur", i muszę powiedzieć że mocno się zawiodłem. Żeby w miarę pewne odczyty uzyskać, to trzeba dość długo wcześniej moczyć elektrody w RODI, potem dość długo trzymać w wodzie akwariowej (bo odczyt dość długo się stabilizuje i rośnie jeszcze minimalnie, do kilku minut), a na koniec znów dokładnie wypłukać elektrody w RODI i wytrzeć do sucha. Jednym słowem, masa zachodu i zdecydowanie nie jest to błyskawiczny wynik. A na taki miałem nadzieję, kupując miernik. Że wyjmuję z szuflady, wkładam do akwarium i mam odczyt zasolenia. Niestety, przynajmniej w tym moim tak nie jest, więc ciekaw jestem, jak w hanna to wygląda?
Czarku przepraszam Ciebie ale za dużo "ciężkich" pytań zadajesz. Hanna to nie jakiś "chińczyk" tylko renomowana firma i raczej nie pozwoliłaby sobie na jakiegoś bubla. Miernik jest przystosowany do mierzenia zasolenia wody morskiej, przy okazji pokazuje temp. w akwarium. Co do czyszczenia elektrod nie wiem jak to ma się odbywać. Mogę jedynie pokazać zdjęcia jak to wszystko wygląda, może coś pomoże. Jutro nagram krótki filmik z pomiaru to też wam pokażę.
Ten "pręcik" służy do pomiaru temperatury. Co to są te czarne kropki w tej szczelinie to nie wiem, myślę że to są czujniki do pomiaru zasolenia. Te zabrudzenia obok nich są fabryczne, ja ich nie robiłem.
Poniżej daję wam link do instrukcji oraz specyfikacji miernika, może to coś wam pomoże.
http://shop.hannasingapore.com/media/pdf/IST98319_10_18.pdf
P.S.
Miernik z tyłu ma napisane "Made in Romania"