Skocz do zawartości
korben28

Układanie skały

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, KaZek napisał:

właśnie też chcę dołożyć skarpetę filtracyjną zmieniam trochę hydraulike i planuje miejsce. mogłbyś mi podać średnicę otworu statywu na tą skarpetę? mam  kawałek plexy może bym coś wyciął

Ja kupilem gotowy statyw Blau z jedna skarpeta...

http://www.blau-aquaristic.com/sockfilter.html

Przez dlugi czas bylem przeciwnikiem skarpet, gdyz sie zapychaly, pomyslalem jednak ze coz, bede zmienial codziennie, jednak skarpeta po kilku dniach zapychala sie coraz rzadziej (codziennie przedmuchuje skale i dno pipeta) i w pewnym momencie podrywanego detrytusu bylo coraz mniej, tak ze nawet podczas co tygodniowej podmiany nie mialem wiele do robienia...

Znalazlem na amerykanskim chyba forum, by skarpety zalewac goraca woda z chlorem (wybielacz bez zadnych pachnidel, najtanszy, czysty) i rzeczywiscie to dobry pomysl ale najwazniejsze ze tych skarpet trzeba miec pare (Ja mam siedem) by kazda nastepna do wymiany miala wystarczajaco dlugo czasu by chlor wyparowal...

Moje skarpety maja 10 cm srednicy a mozna je kupic tanio po kilka sztuk np. na Wish (W tym calym kiczu, ktory Chinczycy sprzedaja, jest pare towarow, ktore sa warte uwagi, niewiele ich, ale sa)

Jesli chodzi o hydraulike to ja zawsze mialem gietka i nigdy nie robilem z rur pcv, wiec niewiele mam w tym temacie do powiedzenia...

Ja zmieniam akwarium (juz zamowione) i sump zastepuje obszernym panelem (kolo 1/3-cia zbiornika)

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Iceberg napisał:

Ja kupilem gotowy statyw Blau z jedna skarpeta...

http://www.blau-aquaristic.com/sockfilter.html

Przez dlugi czas bylem przeciwnikiem skarpet, gdyz sie zapychaly, pomyslalem jednak ze coz, bede zmienial codziennie, jednak skarpeta po kilku dniach zapychala sie coraz rzadziej (codziennie przedmuchuje skale i dno pipeta) i w pewnym momencie podrywanego detrytusu bylo coraz mniej, tak ze nawet podczas co tygodniowej podmiany nie mialem wiele do robienia...

Znalazlem na amerykanskim chyba forum, by skarpety zalewac goraca woda z chlorem (wybielacz bez zadnych pachnidel, najtanszy, czysty) i rzeczywiscie to dobry pomysl ale najwazniejsze ze tych skarpet trzeba miec pare (Ja mam siedem) by kazda nastepna do wymiany miala wystarczajaco dlugo czasu by chlor wyparowal...

Moje skarpety maja 10 cm srednicy a mozna je kupic tanio po kilka sztuk np. na Wish (W tym calym kiczu, ktory Chinczycy sprzedaja, jest pare towarow, ktore sa warte uwagi, niewiele ich, ale sa)

Jesli chodzi o hydraulike to ja zawsze mialem gietka i nigdy nie robilem z rur pcv, wiec niewiele mam w tym temacie do powiedzenia...

Ja zmieniam akwarium (juz zamowione) i sump zastepuje obszernym panelem (kolo 1/3-cia zbiornika)

Widziałem już ten statyw tylko, że drogi jest mam kawałek pleksy tylko wyciąć kółko i na gorąco zagiąć, ma być funkcjonalne nie musi wyglądać jak się nie uda to wtedy kupię . myślałem też nad jakimś pudełkiem na początek dać watę żeby to wszystko grubsze wypłukało. Zobaczę jeszcze, miałem robić hydraulike dzisiaj to nie te trójniki mi przysłali i tak się odwlecze w czasie.

Ile w planach? i jaka filtracja? też przy zmianie, myślałbym żeby brać z panelem. Miałem brać akwarium ze sklepu i robić panel ale tak mnie gość przekonał, że wziąłem z sumpem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, KaZek napisał:

Widziałem już ten statyw tylko, że drogi jest mam kawałek pleksy tylko wyciąć kółko i na gorąco zagiąć.

Ile w planach? i jaka filtracja? też przy zmianie, myślałbym żeby brać z panelem. Miałem brać akwarium ze sklepu i robić panel ale tak mnie gość przekonał, że wziąłem z sumpem

Jesli masz wszystko co potrzebne do wykonania takiego statywu to czemu nie?...

Jesli chodzi o panel to dla mnie ma on sens tylko wtedy ,kiedy jest odpowiednio szeroki by wszystko do niego bez problemu weszlo i zostalo jeszcze miejsce...

Nowy zbiornik w litrach brutto wychodzi bardzo podobnie do akwarium ktore teraz mam z tym ze pojechalem ostro po wysokosci (35cm), czyli styl shallow rimless, ktory zaczal mi sie bardzo podobac juz dawno (Na forum zbiornik w tym stylu ma Ura)...

Filtracja pozostaje ta sama, czyli skarpeta, siporax (moze dokupie jeszcze litr) i ten sam odpieniacz...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Iceberg Też podobają mi się takie akwaria pod warunkiem, że nie są kostką, moje szkło ma 40 cm wysokości - 5cm na grzebień to wodę mam na 35cm.

Jeden problem jaki mam to cyrkulacja jak za nisko to rzuca podłożem jak wysoko to rzuca się w oczy, mam teraz 2xRW-8 a trzeba było wziąć 3 mniejsze, no i w sumie skała musi być niska bardziej półki niż góry żeby korale po przyczepiać.

Edytowane przez KaZek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie sie podobaja kostki, cos takiego jak w linku, tutaj jest z sumpem...

Jesli chodzi o cyrkulacje to ja mam CP-25 zamontowana wertykalnie o czym postanowilem, probujac roznych konfiguracji i tak jest najbardziej optymalnie a jesli ja zamontuje do nowego zbiornika to bedzie dmuchal prawie od samego dolu do samej gory...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Iceberg napisał:

Mnie sie podobaja kostki, cos takiego jak w linku, tutaj jest z sumpem...

Jesli chodzi o cyrkulacje to ja mam CP-25 zamontowana wertykalnie o czym postanowilem, probujac roznych konfiguracji i tak jest najbardziej optymalnie a jesli ja zamontuje do nowego zbiornika to bedzie dmuchal prawie od samego dolu do samej gory...

chodziło mi o kostkę o równych bokach ,a takie jamniki jak najbardziej mi się podobają:)

dolewka w pufie haha :) A co z panelem, na tylnej szybie czy na boku?

Z taką pompą trzeba dobrze skałę ułożyć żeby martwych stref nie było u mnie by nie przeszła. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, KaZek napisał:

Z taką pompą trzeba dobrze skałę ułożyć żeby martwych stref nie było u mnie by nie przeszła. 

Pompa stoi w rogu w pozycji pionowej i dmuchajac zatacza kolo, konczace sie tam skad zaczyna co bylo zalozeniem falownikow gyre...

Oczywiscie moja skala ulozona jest w taki sposob ze ze wszystkich stron jest miejsce by pompa mogla zatoczyc takie kolo co ma sens takze przy czyszczeniu szyb...

Ciezko jednak przewidziec jaki pionowo postawiona pompa mialaby wplyw na piasek, tym bardziej ze ja czesto robie krotka burze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Iceberg napisał:

Pompa stoi w rogu w pozycji pionowej i dmuchajac zatacza kolo, konczace sie tam skad zaczyna co bylo zalozeniem falownikow gyre...

Oczywiscie moja skala ulozona jest w taki sposob ze ze wszystkich stron jest miejsce by pompa mogla zatoczyc takie kolo co ma sens takze przy czyszczeniu szyb...

Ciezko jednak przewidziec jaki pionowo postawiona pompa mialaby wplyw na piasek, tym bardziej ze ja czesto robie krotka burze...

z cyrkulacją to już tyle razy kombinowałem, że nie zliczę, ta pompa jak jest w poziomie to ma takie ustawienia?

na jednym dmucha góra dół a na drugim na boki ? 

Myślę że zależne od wielkości i wyskości akwarium 12500 l/h to w twoim musi robić ladny wir przy tej któtkiej burzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, KaZek napisał:

z cyrkulacją to już tyle razy kombinowałem, że nie zliczę, ta pompa jak jest w poziomie to ma takie ustawienia?

na jednym dmucha góra dół a na drugim na boki ? 

Myślę że zależne od wielkości i wyskości akwarium 12500 l/h to w twoim musi robić ladny wir przy tej któtkiej burzy :)

Dokladnie, ustawiona poziomo, bedzie sie krecic gora dol a pionowo, tak jak pralka "Frania", wir od boku do boku...

Powiem Ci ze nawet nastawiona na 100% az takiego strasznego wiru nie robi, ale wystarczajaco by przedmuchac kazdy zakamarek no i na takim ustawieniu nadawalaby sie pod SPS'y, ja jednak gustuje w LPS'ach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że jak jest w poziomie to dmucha na boki tak to wyglądało na filmiku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz na filmiku Maxpect'a, czyli drozsza wersje gyre...

Montowanie wertykalne 4:58 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to i tak pralka się robi  :) fajna opcja bo nie zajmuje dużo miejsca, nie wystaje jak niektóre pompy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.