Skocz do zawartości

Historia edycji

VDR

VDR

@Sygen ale wtedy nie powinno sie zapowietrzac tak by spadała tak wydajność by się rewizją przelewało. Musiałoby być bardzo "pod górkę". Zauważ, że jak Bartek ręcznie pozamyka i pootwiera zawory odpowiednio to wsio działa ok i nic nie chlupie i nie siorbie.  Dopiero brak zasilania powoduje obecnie zapowietrzenie się spływu, co powoduje zmniejszenie przepływu, co powoduje przelewanie się rewizją.

A i jeszcze bo teraz dokładnie przyjrzałem się rysunkowi @Słony Leszcz. Jeśli ta rurka łącząca zbiornik główny ze zbiornikiem wyrównawczym - byłaby na takim poziomie by woda z komina nie spływała w całości to ma szanse to zadziałać, jeśli odpływ do sumpa z tego zbiornika wyrównawczego będzie poniżej. Woda spłynie co prawda ze zbiornika wyrównawczego ale poziom wody ustali się w tej rurce i rura pozostanie prawie w całości zalana. Mówię o pierwszym rysunku. Przy drugim nie jestem przekonany - woda by próbowała się podnieść w sumpie do poziomu wody "w odpowietrzniku" i kominie. Co skutkowałoby próba wyrównania poziomów w każdym z naczyń i w efekcie odpływ wody z rur i komina ;)

VDR

VDR

@Sygen ale wtedy nie powinno sie zapowietrzac tak by spadała tak wydajność by się rewizją przelewało. Zauważ, że jak Bartek ręcznie pozamyka i pootwiera zawory odpowiednio to wsio działa ok i nic nie chlupie i nie siorbie.  Dopiero brak zasilania powoduje obecnie zapowietrzenie się spływu, co powoduje zmniejszenie przepływu, co powoduje przelewanie się rewizją.

A i jeszcze bo teraz dokładnie przyjrzałem się rysunkowi @Słony Leszcz. Jeśli ta rurka łącząca zbiornik główny ze zbiornikiem wyrównawczym - byłaby na takim poziomie by woda z komina nie spływała w całości to ma szanse to zadziałać, jeśli odpływ do sumpa z tego zbiornika wyrównawczego będzie poniżej. Woda spłynie co prawda ze zbiornika wyrównawczego ale poziom wody ustali się w tej rurce i rura pozostanie prawie w całości zalana. Mówię o pierwszym rysunku. Przy drugim nie jestem przekonany - woda by próbowała się podnieść w sumpie do poziomu wody "w odpowietrzniku" i kominie. Co skutkowałoby próba wyrównania poziomów w każdym z naczyń i w efekcie odpływ wody z rur i komina ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.