Skocz do zawartości
Piotr Jan Rogalski

lobophyton bieleje, jak to z tymi zooxantelami?

Rekomendowane odpowiedzi

Stoi sobie lobo blisko dna, polipy częściowo rozwinięte. (wysokość wody ok.45-46cm) nad nim lampa OceanLight 150 Plus, b.małe karmienie, odpieniacz mało pieni - już nie za bardzo ma co odpieniać. Było też kilka większych podmian wody - gdy kubek wylał się do akwa

Z tego co wiem lobophyton ma zooxantele które przy mniejszym dostarczaniu pokarmu z zewnątrz powinny rekompensować te braki.

Czy jest poprawne rozumowanie:

mniej pokarmu = większa ilość zooxanteli?

większa ilość światła = mniej zooxanteli, bo z dużej ilości światła mniejsza ich ilość wystarcza do wykarmienia korala?

więcej zooxanteli = ciemniejsza barwa korala?

Acha ... ostatnio zwiększam powoli Mg, bo było zdecydowaie za mało.

Sarcophyton na zwiększanie Mg reaguje b.pozytywnie - cały ślicznie rozwinięty. Pseudogorgonia i inne też OK.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brał bym pod uwagę następujące możliwości:

Ma za mało światła(lubią średnie do mocnego natężenia) i wymaga przeprowadzki piętro wyżej ;]

Skoro odpieniacz słabo pieni to może woda stała się zbyt czysta - zooxantele to mimo wszystko glony i potrzebuja mi. troszkę no3 do prawidłowego rozwoju i dokarmiania koralowców.

Dozujesz może jod??

Co do Twoich pytań to:

Więcej światła to więcej zooxanteli i ciemniejsza barwa miękkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniej pokarmu nie zawsze = wiecej zooksantelli, bardziej bezposredni wplyw na ilosc zooksantelli ma pokarm, ale pokarm dla zooksantelii - czyli NO3.

Jakie masz KH i pH? Mam wrazenie ze korale miekie bardzo pozytywnie reaguja na lekkie podwyzszenie KH. Jakie masz zasolenie? Wiekszosc miekasow pozytywniw reaguje tez na nieco wyzsze zasolenie = wierej mikroelementow. Suplementujesz jakos mikroelementy Piotrek?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrcze, wszyscy walcza z NO3, andrniew proponuje DSB bo na tym NO3 będzie zero,

a tu dla korali potrzebne :con

pH dobowo od 7,8-7,9 do 8,3-8,4 (dużo zależy od wietrzenia, gdy okno non stop otwarte to pH dobowo od 8,1 do 8,4)

kH jutro zmierze, bo dawno nie mierzylem.

Ale ok. tygodnia temu była podmiana ok. 80% :) wody.

(miało być 20%, ale zasolenie w beczce było trochę za duże i postanowiłem dolać trochę RO/DI bezpośrednio z filtra, włożyłem węzyk do beczki, odkręciłem zawór ....i zapomniałem :D

Jak mi się przypomniało, to w beczce 120 l. już niewiele brakowało :D )

zasolenie 30 promili (refraktometr), czyli jakies 1,023

Czasami wleje po zakrętce Kenta: Coral-Vite i Essential Elements.

Czasami też sypałem PhytoPlan, ostatnio chyba z tydzien temu - ostatnią porcję. Trzeba się przejść do sklepu.

A tak przy okazji, czym najlepiej (ew. dobrze) karmić miekkie?

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miekie znajda dla siebie z reguly wystarczajaco bakterioplanktonu i detrytusu a takze rozpuszczonych substancji organicznych, gorzej z fitoplanktonem i zooplanktonem - tego najczesciej jest w naszych akwariach stosunkowo niewiele i nalezaloby podawac to z zewnatrz. IMVHO wiele problemow z koralami wynika z tego ze nie maja one wlasciwego pokarmu i we wlasciwych ilosciach, kto nurkowal w nocy na rafie ten wie o co mi chodzi. Nigdy nie bedziemy chyba w stanie zapewnic takiej roznorodnosci i ilosci pokarmu dla korali jak to ma miejsce w naturze. Zoksantelle to niestety nie wszystko, pokrywaja od okolo 25% do 80% energii potrzebnej do zycia koralom.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"qrcze, wszyscy walcza z NO3, andrniew proponuje DSB bo na tym NO3 będzie zero,a tu dla korali potrzebne "

Piotr

Andrniew to co innego:). Pewnie karmi jakims planktonem z kaszka czekoladowa.:) A my skupmy sie na tym, ze bez NO3 nie ma zycia. Tak do 3mg/l to mozesz smialo podniesc i akwarium bedzie sie latwiej prowadzilo.

Troche niepokoi fakt, ze Twoj refraktometr pokazuje 30 a nie 35 ?

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.