1 godzinę temu, jacgues napisał:Odpowiedz jest prosta - zmniejszenie mocy wpływa bardzo dobrze na żywotność takiej diody. Zwiększa się także efektywność (czyli stosunek mocy pobieranej do generowanego światła).
I np. dioda 3W wysterowana na 1W świeci znacznie mocniej od diody 1W.
Poza tym diod jest tak dużo, ponieważ dzięki temu mam równomierne rozłożenie światła, większy zakres kontroli oraz lampa może zostać łatwo przerobiona, by wisieć nad znacznie większym zbiornikiem.
Tu się zgadza , niestety to niebieskie padają najczęściej a nie białe , dlatego w nowszej lampie mam 5 do 1 , niebieskie 70% mocy białe 50 % mocy ,
Na twoje akwarium jakie planujesz jest ich dużo za mało
Z tą efektywnością nie przesadzajmy . Raczej słabiej świeci choć test w stylu oświetlam tło lub o bo tak oko widzi jest niemiarodajny bo różnej wielkości jest chip . Ale nie ma żadnego sensu drążyć tego tematu .
Tak dlatego mam 54 szt( x 3 W ) a i tak lampa ma max 100W , przy czym świeci niecałe 70 W .Ale zupełnie inny zestaw " kolorów " . Zestawione na podstawie korekt przy dwóch poprzednich lampach .
6x 430-440 nm
6 x 450 nm
6 x 450 nm
6 x 450 nm
6x 465 nm
3 x 590 nm + 3 x 3000k CRI 95
3 x 525 nm + 3 x max blue ( cos jak biała tylko z podniesionym pasmem od 530 w górę )
6 x 20000 K
Wolne 6 miejsc na inne barwy LED .