No to można pompeczkę na zegar
Narazie chcę liznąć reaktor od podstaw, poobserwować i potestować - wszelkie majsterkowanie odłożę na później Drugą komorę zawsze można podpiąć, to zwykła kolumna z wkładem, żeby podbić pH, żadna filozofia
3 godziny temu, VDR napisał:Dużo ułatwia obsługę z tego co czytałem pompa regulująca odciek, a w przypadkach reaktorów sterowanych za pomocą odczytu ph - komputer który na podstawie ph dopuszcza CO2. Inaczej ręcznie musisz pilnować ph w komorze reakcyjnej i odpowiednio regulować CO2 by ph było niskie i najlepiej stałe. Problemem jest stabilność ph w komorze reakcyjnej aby parametry odcieku się nie zmieniały. PH rośnie rozpuszczalność maleje, kh odcieku maleje z tego co wyczytałem. No i parametry się rozjeżdżają
Od ponad 10lat mam roślinne zbiorniki, tu butle i zaworki mam "obcykane", zaworek igiełkowy - najlepszy włoski camozzi - pozwala na płynną regulację dozowania Co2
Do tego pompa dozująca do reaktora/perystaltyczna to podstawa dla mnie, żeby reaktor pracował na równi. Czytałem o tym przez ostatnie kilka dni, ludziska którzy mieli reaktory na bypassach itd. wracali i tak do pompy.
Pytałem gościa od którego kupowałem reaktor, miał na bypassie i sterował komputerem, a bypass to ponoć same problemy... przytykanie zaworka itd., dlatego odciek był nierówny i komputer trzymał to w ryżach odcinając Co2 itd.?
Więc zaworek igiełkowy + pompa perystaltyczna + sonda pH = będzie spokój?
Się okaże
https://reefclub.pl/index.php?/forums/topic/638-reaktor-wapnia/
Tu ciekawy topic, aż chce się zakładać zaraz ;