No więc wreszcie zabieram się za wymianę firmowego aquaelowego światełka w kostce nano reef duo (35x35x40). Graty zamówione, ale zanim wszystko pokleję, polutuję itd chciałem się jeszcze poradzić, czy nie robię czegoś kompletnie nie tak.
Ponieważ lampa będzie raczej mała, żeby móc sensownie pomieszać barwy i jakoś w miarę równomiernie je rozłożyć, zdecydowałem się na diody 1W (w kilku przypadkach 3W, ale zasilane prądem 300 lub 350mA, więc będą pracowały jak 1W). Diod będzie w sumie 30, będą klejone bezpośrednio (bez podstawek) do "standardowego" profilu o szerokości 16cm, nie będę na nich montował soczewek, a jedynie zamknę całość pleksą. Będą cztery kanały o różnej mocy i kolorach, sterowane "włącz/wyłącz" (przez programator czasowy), żeby jakieś tam wschody i zachody zrobić. Drivery najprostsze, takie zasilane wprost z sieci 230V, dopasowane do mocy poszczególnych kanałów. Sterowanie kanałami na 4-o kanałowym programatorze "sonoff" (kontrola i ustawianie harmonogramów przez wifi i tym podobne bajery).
Kanał B1 ("niebieski", odpalany jako pierwszy rano): 2x RB 436nm+456nm (takie z podwójnym chipem znalazłem), 3x RB 442nm, 2x B 462nm, 4x B 458nm, driver 350mA
Kanał B2 ("niebieski", odpalany w szczycie): 1x RB 436nm+456nm, 2x RB 442nm, 1x B 462nm, 2x B 458nm, driver 350mA
Kanał UV (odpalany w szczycie, gaszony jako ostatni, takie światełko "fluo" na wieczór): 2x UV 369nm, 1x "violet" 416nm, 1x violet 424nm, 1x RB 442nm, driver 300mA
Kanał W ("biały", odpalany po niebieskim, gaszony przed niebieskim): 2x white full spectrum ~4300K, 2x white ~9400K, 2x white ~14700K, 2x cyan 500nm, driver 350mA
Czyli w sumie 30 x ~1W: 9x RB, 9x B, 2x UV, 2x violet, 6x White, 2x cyan. Ogólnie, starałem się w miarę możliwości uzyskać szerokie pasmo.
Ułożenie led (wszystkich)
Kanał B1
Kanał B2
Kanał UV
Kanał White
Jak na razie, wnioski:
1. Koszt driverów + "sonoff" w sumie nie mały i nie wiele drożej wyszło by sterowanie "by magu". No ale to już nauczka na przyszłość, przy następnej będę wiedział:-)
2. Trochę się obawiam, że będzie się grzało. 30W na 35cm profila to jednak sporo. W razie czego mogę dokleić radiator na górze, a jak tego będzie mało, to jeszcze wentylatorek. Zastanawiałem się nad użyciem żebrowanego radiatora zamiast tego profilu, ale to by zwiększyło ilość dłubaniny, a zależy mi mocno, żeby tę pierwszą lampeczkę zrobić małym nakładem czasu i pracy. Wodotryski będą w kolejnej, a teraz szybko potrzebne mi sensowne światełko.
3. Trochę nie wiem, czy nie przesadziłem trochę z UV, w sensie że za nisko już to 369nm, czy nie wziąć jednak jakichś 380-390nm.
4. Kolory to tak zupełnie "na czuja" i pewnie jak odpalę już lampę, to coś tam będzie trzeba przelutować. Bo wątpię, żebym za pierwszym razem trafił w swój "gust". Tym bardziej, że nie ma regulacji jasności na kanałach poszczególnych. No i w sumie to sam jeszcze nie wiem, jaki ten mój gust jest.
Uwagi mile widziane