Przelutowałem te dwie walnięte diody, cyjan i biała 8500-10000K. Długo się zastanawiałem, czy tego cyjanu nie zamienić od razu na coś innego, ale ostatecznie zdecydowałem się zrealizować pierwotną koncepcję i dać ten cyjan. Efektu nad wodą jeszcze nie widziałem, bo późno już było i nie chciałem już odpalać lampy (akwa stoi w sypialni).
Zamówiłem też wentylator aab 14-o centymetrowy, taki o: https://allegro.pl/oferta/aab-silent-force-14-15-lopatek-50-mocniejszy-8db-7495597662, do tego zasilacz regulowany 1-12V i termostat na 35 stopni. A, i jeszcze porządny przewód, żeby to spiąć wszystko razem. Jakoś z 70zł w sumie, więc koszt materiałów do lampy przekroczył już 400zł (nie licząc kosztów wysyłek).
Od razu wyjaśniam, dlaczego wentylator, a nie po prostu radiator do naklejenia na górę. Otóż zanim nakleję radiator (pewnie na amen, bo wątpię żeby po sklejeniu klejem termoprzewodzącym, dało się to łatwo rozkleić potem), to chcę sobie to wszystko przemyśleć dokładnie jak to ma wyglądać. Ułożenie samego wiatraczka tej wielkości na profilu powinno spokojnie schłodzić lampę do akceptowalnej temperatury. A wentylator i tak się przyda, nawet jak się potem okaże, że chłodzenie pasywne samym radiatorem wystarczy. Przy okazji będzie okazja pobawić się wentylatorkiem, zobaczyć jak on dmucha, jak się steruje nim. Wiosna idzie, zaraz lato i znów upały... Już zaczynam powoli myśleć o chłodzeniu, to akurat będzie okazja poeksperymentować.
Pytanie do praktyków co mają lampy na takim właśnie profilu 16-o centymetrowym. Czy są jakieś sprytne patenty (bez wiercenia dziur i użycia śrub) na mocowanie pleksy szczelne? Wklejanie za każdym razem na silikon trochę upierdliwe jednak.