Skocz do zawartości

Historia edycji

przemas8888

przemas8888

Zupełnie niedawno startowałem z "jamnikiem" a jego dni są już policzone. Będę chyba jednym z niewielu  który nie zarybił pierwszego zbiornika a już kombinuje z nowym.

Nowe szkiełko będzie o wymiarach 100x45x45 (ok 180l netto) plus sump.

Pierwsze pytanie dotyczy wielkości komina pod hydraulikę 32mm x 2 + 25mm...jakie muszą być jego wymiary ? (profil 40mm,komin w rogu)

Sump o wymiarach 90x40x43h. (prośba o ocenę projektu)

Komory od lewej...

1 Zbiornik dolewki. Pomysł na niższą przegrodę zaczerpnięty od @big daddy .

2 Komora pompy i grzałki.

3 Miejsce na siporax i watę (doraźnie)

4 DSB i gloniska. Na widocznych wklejkach chcę umieścić kosz z kratki rastrowej na glony.

5 Komora odpieniacza . Najprawdopodobniej coś ze stajni Delteca. 600i lub 1000i chyba że macie inne , lepsze pomysły.

711205174_Sump2.thumb.png.a20e43cc1bd7f3ca0c565d6d167cd49e.png

Ostatnie pytanie dotyczy samej operacji startu bo opcje są dwie.

1. Odpalam zbiornik w salonie a we wrześniu (po zakończeniu remontu) przenoszę do pokoju córki. Waga całego zestawu będzie spora i nie wiem czy uda się to przenieść nawet po zlaniu połowy wody.

2. Wstrzymuje się ze wszystkim do września. Szkoda trochę tylu straconych miesięcy :(

Z góry dziękuję za wszystkie rady.

przemas8888

przemas8888

Zupełnie niedawno startowałem z "jamnikiem" a jego dni są już policzone. Będę chyba jednym z niewielu  który nie zarybił pierwszego zbiornika a już kombinuje z nowym.

Nowe szkiełko będzie o wymiarach 100x45x45 (ok 180l netto) plus sump.

Pierwsze pytanie dotyczy wielkości komina pod hydraulikę 32mm x 2 + 25mm...jakie muszą być jego wymiary ? (profil 40mm,komin w rogu)

Sump o wymiarach 90x40x43h. (prośba o ocenę projektu)

Komory od lewej...

1 Zbiornik dolewki. Pomysł na niższą przegrodę zaczerpnięty od @big daddy .

2 Komora pompy i grzałki.

3 Miejsce na siporax i watę (doraźnie)

4 DSB i gloniska. Na widocznych wklejkach chcę umieścić kosz z kratki rastrowej na glony.

5 Komora odpieniacza . Najprawdopodobniej coś ze stajni Delteca. 600i lub 1000i chyba że macie inne , lepsze pomysły.

711205174_Sump2.thumb.png.a20e43cc1bd7f3ca0c565d6d167cd49e.png

Ostatnie pytanie dotyczy sam operacji startu bo opcje są dwie.

1. Odpalam zbiornik w salonie a we wrześniu (po zakończeniu remontu) przenoszę do pokoju córki. Waga całego zestawu będzie spora i nie wiem czy uda się to przenieść nawet po zlaniu połowy wody.

2. Wstrzymuje się ze wszystkim do września. Szkoda trochę tylu straconych miesięcy :(

Z góry dziękuję za wszystkie rady.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.