Skocz do zawartości

Historia edycji

VDR

VDR

15 minut temu, jacekS napisał:

No I się zaczęło, a ja myślałem że po przeczytaniu całego wątku dowiem się dlaczego muszę używać akumulatory skoro mam UPS. Kiedyś miałem taki przy kompie i nie było akumulatorów a na prądzie się nie znam jak pewnie większość forumowiczów. To by było coś dla mnie dowiedzieć się tego 

W tym przy kompie akumulator miałeś po prostu w środku.

Np. taki:
https://www.sklep.orvaldi.pl/product-pol-76-Akumulator-zelowy-12V-7-2Ah-CSB-GP1272-F2.html

Taki UPS z wbudowanym aku w urządzenie też Ci wystarczy aby podtrzymać pompę tylko musisz zwrócić uwagę by miał na wyjściu (UPS) czysty sinus. Oczywiście musisz odpowiednio dobrać go do mocy pompy, którą chcesz podtrzymywać tak aby aku nie skończył pracy po 5 minutach ;) Mam taki UPS jako "monolityczne" urządzenie w Malawi i utrzymuje mi filtr kubełkowy 24h pod prądem.  Takie z zewnętrznym aku są o tyle wygodne, że bardzo prosto wymienić aku i nie trzeba rozkręcać urządzenia. Druga rzecz - że po prostu te UPSy nie podtrzymają nie wiadomo ile. Zwróć uwagę, że ten aku z linka przykładowego ma tylko 7,2Ah. W porównaniu do 100Ah akumulatora to przepaść  ;)

Może napisz jaki UPS masz - łatwiej będzie Ci coś więcej na jego temat powiedzieć.

VDR

VDR

13 minut temu, jacekS napisał:

No I się zaczęło, a ja myślałem że po przeczytaniu całego wątku dowiem się dlaczego muszę używać akumulatory skoro mam UPS. Kiedyś miałem taki przy kompie i nie było akumulatorów a na prądzie się nie znam jak pewnie większość forumowiczów. To by było coś dla mnie dowiedzieć się tego 

Np. taki:
https://www.sklep.orvaldi.pl/product-pol-76-Akumulator-zelowy-12V-7-2Ah-CSB-GP1272-F2.html

Taki UPS z wbudowanym aku w urządzenie też Ci wystarczy aby podtrzymać pompę tylko musisz zwrócić uwagę by miał na wyjściu (UPS) czysty sinus. Oczywiście musisz odpowiednio dobrać go do mocy pompy, którą chcesz podtrzymywać.  Mam taki UPS jako "monolityczne" urządzenie w Malawi i utrzymuje mi filtr kubełkowy 24h pod prądem.  Takie z zewnętrznym aku są o tyle wygodne, że bardzo prosto wymienić aku i nie trzeba rozkręcać urządzenia. Druga rzecz - że po prostu te UPSy nie podtrzymają nie wiadomo ile. Zwróć uwagę, że ten aku z linka przykładowego ma tylko 7,2Ah. W porównaniu do 100Ah akumulatora to przepaść ;)

Może napisz jaki UPS masz - łatwiej będzie Ci coś więcej na jego temat powiedzieć.

VDR

VDR

12 minut temu, jacekS napisał:

Np. taki:

Taki UPS z wbudowanym aku w urządzenie też Ci wystarczy aby podtrzymać pompę tylko musisz zwrócić uwagę by miał na wyjściu (UPS) czysty sinus. Oczywiście musisz odpowiednio dobrać go do mocy pompy, którą chcesz podtrzymywać.  Mam taki UPS jako "monolityczne" urządzenie w Malawi i utrzymuje mi filtr kubełkowy 24h pod prądem.  Takie z zewnętrznym aku są o tyle wygodne, że bardzo prosto wymienić aku i nie trzeba rozkręcać urządzenia. Druga rzecz - że po prostu te UPSy nie podtrzymają nie wiadomo ile. Zwróć uwagę, że ten aku z linka przykładowego ma tylko 7,2Ah. W porównaniu do 100Ah akumulatora to przepaść ;)

Może napisz jaki UPS masz - łatwiej będzie

VDR

VDR

7 minut temu, jacekS napisał:

Np. taki:

Taki też Ci wystarczy aby podtrzymać pompę tylko musisz zwrócić uwagę by miała na wyjściu czysty sinus. Oczywiście musisz odpowiednio dobrać go do mocy urządzenia, który chcesz podtrzymywać.  Mam taki UPS w Malawi i utrzymuje mi filtr kubełkowy 24h pod prądem.  Takie z zewnętrznym aku są o tyle wygodne, że bardzo prosto wymienić aku i nie trzeba rozkręcać urządzenia. Druga rzecz - że po prostu te UPSy nie podtrzymają nie wiadomo ile. Zwróć uwagę, że ten aku z linka przykładowego ma tylko 7,2Ah. W porównaniu do 100Ah akumulatora to przepaść ;)

VDR

VDR

5 minut temu, jacekS napisał:

Np. taki:

Taki też Ci wystarczy aby podtrzymać pompę tylko musisz zwrócić uwagę by miał na wyjściu czysty sinus.  Mam taki UPS w Malawi i utrzymuje mi filtr kubełkowy 24h pod prądem.  Takie z zewnętrznym aku są o tyle wygodne, że bardzo prosto wymienić aku i nie trzeba rozkręcać urządzenia. Druga rzecz - że po prostu te UPSy nie podtrzymają długi czas urządzenia.

VDR

VDR

2 minuty temu, jacekS napisał:

W tym przy kompie akumulator miałeś po prostu w środku. Taki też Ci wystarczy aby podtrzymać pompę tylko musisz zwrócić uwagę by miał na wyjściu czysty sinus. Mam taki UPS w Malawi i utrzymuje mi filtr kubełkowy 24h pod prądem.  Takie z zewnętrznym aku są o tyle wygodne, że bardzo prosto wymienić aku i nie trzeba rozkręcać urządzenia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.