15 minut temu, jacekS napisał:No I się zaczęło, a ja myślałem że po przeczytaniu całego wątku dowiem się dlaczego muszę używać akumulatory skoro mam UPS. Kiedyś miałem taki przy kompie i nie było akumulatorów a na prądzie się nie znam jak pewnie większość forumowiczów. To by było coś dla mnie dowiedzieć się tego
W tym przy kompie akumulator miałeś po prostu w środku.
Np. taki:
https://www.sklep.orvaldi.pl/product-pol-76-Akumulator-zelowy-12V-7-2Ah-CSB-GP1272-F2.html
Taki UPS z wbudowanym aku w urządzenie też Ci wystarczy aby podtrzymać pompę tylko musisz zwrócić uwagę by miał na wyjściu (UPS) czysty sinus. Oczywiście musisz odpowiednio dobrać go do mocy pompy, którą chcesz podtrzymywać tak aby aku nie skończył pracy po 5 minutach Mam taki UPS jako "monolityczne" urządzenie w Malawi i utrzymuje mi filtr kubełkowy 24h pod prądem. Takie z zewnętrznym aku są o tyle wygodne, że bardzo prosto wymienić aku i nie trzeba rozkręcać urządzenia. Druga rzecz - że po prostu te UPSy nie podtrzymają nie wiadomo ile. Zwróć uwagę, że ten aku z linka przykładowego ma tylko 7,2Ah. W porównaniu do 100Ah akumulatora to przepaść
Może napisz jaki UPS masz - łatwiej będzie Ci coś więcej na jego temat powiedzieć.