@pdz daruj sobie ten elektroniczny miernik zasolenia. Laboratoryjnej dokładności nie potrzebujesz. Refraktometr h2ocean firmowany przez Delteca kupiłem za 100zl od forumowicza. Płyn do kalibracji Saliferta za 14zl. Zmierzyłem na wadze kuchennej, ile potrzebuje soli wsypać do zbiornika w którym robię sól na podmiankę, tak by zasolenie było 35ppt. Teraz jak robię sól, to odważam zmierzone 940g, wsypuję do zbiornika, mieszam, sprawdzam dla świętego spokoju, choć nigdy nie zdążyło się by nie było 35ppt. Ten miernik cyfrowy też trzeba kalibrować. Pomiar refraktometrem lunetkowym trwa 5sekund wiec po co przepłacać. Odłóż na korale albo życie.
Historia edycji
@pdz daruj sobie ten elektroniczny miernik zasolenia. Laboratoryjnej dokładności nie potrzebujesz. Refraktometr h2ocean firmowany przez Delteca kupiłem za 100zl od forumowicze. Płyn do kalibracji Saliferta za 14zl. Zmierzyłem na wadze kuchennej ile potrzebuje soli wsypać do zbiornika w której robię sól na podmianke aby było 35ppt. Teraz jak robię sól to odwazam 940g, wstępuje mieszam, sprawdzam dla swietego spokoju bo nie zdążyło się by było 35ppt. Ten miernik cyfrowy też trzeba kalibrowac. Pomiar refraktometrem lunetkowym trwa 5sekund wiec po co przepłacać. Odłóż na korale albo życie.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.