@sadek - a musi być w zestawie ? Obudowy 10 cali i koszyki są ogólnie dostępne.
obudowa przezroczysta - 36zl -
obudowa biala - 33zl
obudowa na zloze - 14
czyli 50zl albo 47zl za wklad na zywice DI.Plus kilka kolanek z gwintem i wezyk. Wolę takie rozwiązanie.
TDS - mam na wyjściu z membrany i na wyjściu z filtra DI - w ten sposob wiem czy membrana nadal dziala, oraz czy zywica nadal dziala.
Możesz zrobić tak jak zrobil Paragon bodajze - dorzucic jeszcze jedną membrane tam gdzie masz odciek i przepuścić wodę z odpadu jeszcze raz.
Pewnie masz ogródek, trawnik ? Ta woda z odpadu to nie jest brudna woda - idealna aby podlac trawnik Pomysl czy nie lepiej kupić jakiś zbiornik i wykombinować tą wodę np. do podlewania. Ja planuję zakopać zbiornik 1000l
Komplet wkładów to dla Ciebie 1 mikron, 5 mikron i wegiel. Koszt 10 calowych - 25zl.
Co do pompy - kwestia jaka membrana. Tutaj masz kompletną dla membrany 50-75GPD
https://sklep.osmoza.pl/kompletna-pompa-do-osmozy-50-75-gpd-p-147.html
Tutaj:
https://sklep.osmoza.pl/pompa-podnoszaca-cisnienie-do-membran-50-75-gpd-p-1586.html
możesz wybrać co chcesz w zestawie do pompy - zasilacz, czujniki etc.
Ten zestaw z pompką średnio się nadaje. Ja osobiście kupiłbym ten zestaw za 199, aczkolwiek zapytałbym czy nie ma szansy wymiany obudowy na wklady 1mikron, 5mikron na przezroczystą. Wole widzieć w jakim stanie są wkłady Dokupiłbym przezroczysty pojemnik na DI, dokupiłbym pompę i podejrzewam ze zamkniesz się wtedy w kwocie 450-480zl
Co do zbierania. Ja zbieram RO w beczce plastikowej - takiej do kiszenia kapusty - ale tylko dlatego, że nie miałem gdzie wstawic zbiornika szklanego. W nowym projekcie zbiornik na dolewkę i zbiornik do przygotowywania solanki będę miał w sumpie.
Ten zestaw DEMI co wrzucił @Ironista - jest ok.
Co do membrany - ile chcesz produkowac wody dziennie ? Podmiana raz na tydzien ? Ile wody bedziesz potrzebowal ? Wez taka membrane bys nie lapal jej kilka dni. IMHO w zupełności 75GPD wystarczy. A wtedy woda do dolewki to już pikuś. ~285l dziennie to naprawde trzeba miec duzy baniak ;P
P.s Czemu szambo zamiast jakiejś oczyszczalni biologicznej ?