Axelf88 Zgłoś Napisano 15 Marca 2019 Witam, Posiadam akwarium 200l napędzany odpieniaczem Aquamedic Miniflotor na kostkę lipową. Pięknie pieni lecz wymiana kostek jest problematyczna, w związku z tym postanowiłem przerobić go dodając pompę. Czy wie ktoś może jaką pompę najlepiej zamontować by nie stracić na parametrach ? Myślałem nad Bubble Magus ROCK SP-1000 ale nie wiem czy będzie odpowiednia. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Axelf88 Zgłoś Napisano 18 Marca 2019 Nikt nic nie doradzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 18 Marca 2019 Kup inny odpieniacz,a tą zabawkę daj dzieciom. Tunze 9004 będzie na pewno lepszy jak przeróbka miniflotora. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Axelf88 Zgłoś Napisano 18 Marca 2019 Gdyby mój sump w akwarium był szerszy o 1 cm to bym go kupił już dawno. Dokładnie brakuje mi 1cm Na Miniflotora nie mogę narzekać gdyż pieni świetnie, tylko te kostki są wkurzające Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 19 Marca 2019 Miałem Tunze 9004 w rękach - to jest dopiero badziew. Midiflotor to stara , sprawdzona konstrukcja. Jadę obecnie ( włączam tylko czasami ) na tym odpieniaczu i robi naprawdę dobrą robotę. Oczywiście to nie BK ale jako "delikatny odpieniacz" nadaje się idealnie do mniejszych zbiorników bez sumpa. Problem stanowi tylko paskudna rura która w zbiorniku ogólnym nie wygląda ciekawie. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Axelf88 Zgłoś Napisano 19 Marca 2019 U mnie tej rury nie widac bo w kominie schowana. Pieni super tak brudnej piany i zbijania NO3 oraz PO4 nie mialem nigdy przy hydorze. Przerobilem Miniflotora by scieki odprowadzaly sie do sloika wiec obsluga polega na wypucowaniu kostki co 2 tygodnie. Wkurza mnie to, ze po 2 miesiacach kostka wolniej pieni wiec by nie bawic sie w wymiany chcialbym dac pompe, sek w tym, ze nie wiem jakie parametry musi spelniac pompa by byla taka sama mgielka jak przy kostce. Masz jakies pomysly jak to ogryzc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 20 Marca 2019 Jak ci się podoba praca tego odpieniacza to daj przed kostką filtr , nie będzie się zapychała . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 20 Marca 2019 A jakbys zastosowal spiek ceramiczny od dyfuzora co2 zamiast kostki? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Marca 2019 18 minut temu, Piotr1 napisał: spiek ceramiczny wymaga większego ciśnienia - jak ma dobra ale skręcona pompkę to można spróbować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 20 Marca 2019 Przetestuj bo spiek można czyścić woda utleniania. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach