Skocz do zawartości
mmedenski

Godzina zero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Temat byl poruszany (m.in Waldemar Kwiecien, na swojej stronie) ale moze nurtowac kazdego morszczaka.

Chodzi o to czy kazde akwa czeka kres. Czy przychodzi moment kryzysu. Czy nastepuje w pewnym momencie taka kumulacja niepozadanych zwiazkow ze nastepuje zalamanie. Inaczej; czy przy dzisiejszej technice i nasze akwaria moga `zyc` wiecznie.

Pewnie mozna utrzymac akwa regularnie wymieniajac skale, wlewac wode z oceanu np, ale czy jest to mozliwe by domowa rafa zyla sama przez wiele lat, bez dokladania nowych zwierzat. Te same zwierzaki od szczepek po...sam nie wiem co:)

Czy byc moze nie jest tak ze bez dokladania zycia z zewnatrz na kazde domowe akwarium przychodzi czas? Moze jest tak ze akwaria male lub z mala (slaba) iloscia zywej skaly, zycia maja klopoty po powiedzmy 1,2 latach, a te duze, choc wydaja sie tak stabilne, po np. 10?

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Ludzie niezyja wiecznie :) po zytym po 10 -15 latach to trzeba mieniac szklo lub na now skleic bo silikon pewnie sie rozklei , przykre ale tak czesto jest , jak to sie mowi niema nic wiecznego :)

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

albo 20 , kto wie nie ma regoly:) ale tez nic wiecznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Właśnie starciłem kilka akropor ,z trzech największych pozostało 20 % żywej tkanki-katastrofa ekologiczna/akwarystyczna/ jakiej nie widziałem w życiu.Żwir,korale ,szyby, pokryły się delikatnym brązowym glonem.Akropory obkurczyły swoje polipy,zbielały i zaczeły tracić żywą tkankę-koszmar.

Nie było to jednak nic z czym bym się spotkał dotychczas.Przez 2 tygodnie analizowałęm wodę/standardowe testy oczywiście nic nie pokazywały/oraz wszystko to co zrobiłem w akwa przez ostatnie kilka miesięcy.Używałem niesprawdzonego kleju do korali kupionego w OBI/kleji w 10 minut/,pod zaszczepki użyłem nowej plastikowej podstawki/dział malarski w OBi / majstrowałem coś prze oświetleniu , mogła wpaść mi jakaś śrubka lub drucik do akwarium.Przyczyna była inna-siarkowodór wydzielający się z cudownego błotka pana Leng Sy w filtrze glonowym.10 kg cuchącego czarnego szlamy wylądowało na kupie piachu .Moje drugie podejście to tego systemu zakończyło się niepowodzeniem.Po 2 dniach od pozbycia się tego błotka korale zaczeły odżywać!

Trzeciej próby raczej nie będzie ,żeby sam Mike Paletta /Magazyn Coral czerwiec/lipiec 2004/polecał mi ten rodzaj filtracji.Czas na morał:kolejna wpadka to również kolejna nauka,dużo miałem tych wpadek/Waldek Kwiecień nazywa to załamaniem biotopu/,ale doświadczenie też rośnie.NIe można mieć samych sukcesów-usypiają czujność.Prowadzenie akwarium morskiego staje się coraz

łatwiejsze,większość korali udaje się rozmnażać.Jeżeli ktoś pokochał to hobby to ''grozi'' mu jedynie nieuchronny rozkwit własnego akwarium.

pozdrawiam

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Witam.

Rozmyslalalem dlugo nad tym cudownym blotem i tez go juz u siebie niechce , zaczelem nawet budowe filtra Miracle Mud do akwarium kwarantanny ale sie rozmyslilem , dalem dzieciakowi powycinane czesci cos sobie tam majsterkuje z tego;) niechce u siebei tego blota podobnie mysle jak i Ty .

Po zatym z tego co ostatnio slyszalem o tym blocie to normalnie do tej pory sie nie moge opamietac i sie smieje :)

pozdrawiam i zycze sukcesow Zbyszek.

Ps; Chcesz to powiem Ci na priv co slyszalem o tym blocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo chętnie usłyszę usłyszę za jak i przeciw,może coś w tym błocie jest- poza krzemem i żelazem?

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mirakle mud w ilości 20kg nie zdalo egzaminu .takie stwierdzenie podsumowywujące MM a tak zachwalali to jakieś dwa lata temu. .wpoczątkowej fazie wszystko było ok. ale po2 miesiącach od zastosowania błota zaczeły pokazywać się nie pożądane glony w tanku z któryni nie mogłem sobie poradzić. w tym czasie podejmowałem różne próby pozbycia się glonów ,bardzo duże i częste podmiany wody ,jak i brak podmian wody przez dłuższy czas .przestawałem dozować mikro elementy.kombonowałem z cyrkulacją wody jak i zoświetleniem, zmniejszyłem ilość ryb ,szukalem problemu/ we wszystkim/ odpieniacz/tylko nie MM /, w filtrze RO ,dokupiłem filtr DI .i nic nie pomogło.nie zdawałem sobie jeszcze sprawy że to MM. choć akwa wyglądało całkiem ,całkiem.i jeszcze te szybko rosnące glony naMM. i ciągłe pilnowanie ich .zapuściłem je i stala się katastrowa caulerpa racemosa zdominowala cały filtr i któregoś pieknego popołudnia przedojżała paskudząc całą wode.natychmiast odlączyłem filtr glonowy zMM od systemu filtraci. i zabrałem się za podmiany wody .3mie to czas który potrzebny był na pozbycie się niepożadanych glonów.stosowałem MM przez rok.dlatego w nowym tanku postawiłem na maxsymalną ilość żywej skały jak narazie przez prawie rok nie mam więkrzych wpadek .1600L+300kg skały+około40ryb +niezliczona liczba różnych ,,korali,, ,itp.tak więc obciązenie jest niezłe i w miare przyrostu co nie którye ryby będę odsprzedawał ,by nie załamać biotopu ? ale jeszcze zanim to nastąpi niech ich różnorodnością naciesze oczy.

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

grzesiek wo, a powiedz jaka metoda prowadzisz swoje akwa , Berlinska moze(Kalkwasser) ?

pozdr...

Ps; Tam jest za duzo krzemu i zelaza o innym materiale niewspomne , jemu bylo chyba tez wstyd o tym napisac:D tak jak zreszta wykazala analiza L.Sebrala http://www.lars-sebralla.de/meerwasser/index2.html

Messergebnisse:

RFA: Menge im mg pro 1 kg Miracle Mud

Element Symbol mg je kg

Natrium Na 6.820

Magnesium Mg 11.000

Aluminium Al 53.200

Kieselsäure SiO2 262.578***************************

Phosphat PO43- 4.621

Schwefel S *

Chlor (Chlorid) Cl (Cl-) 232

Kalium K 4.830

Calcium Ca 24.300

Titan Ti 5390

Vanadium V *

Chrom Cr *

Mangan Mn 649

Eisen Fe 38.900 **********************************

Cobalt Co *

Nickel Ni *

Kupfer Cu *

Zink Zn *

Gallium Ga *

Germanium Ge *

Arsen As *

Selen Se *

Brom (Bromid) Br (Br-) *

Rubidium Rb *

Strontium Sr 174

Yttrium Y *

Zirconium Zr *

Niobium Nb *

Molybdän Mo *

Rutherium Ru *

Rhodium Rh *

Paladium Pd *

Silber Ag *

Cadmium Cd *

Indium In *

Zinn Sn *

Antimon Sb *

Tellur Te *

Jod I *

Cäsium Cs *

Barium Ba *

Hafnium Hf *

Tallium Ta *

Wolfram W *

Rhenium Re *

Osmium Os *

Iridium Ir *

Platin Pt *

Gold Au *

Quecksilber Hg *

Thallium Tl *

Blei Pb *

Bismut Bi *

* <0,01wt%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz Zbyszku obawiam się że nie będziesz chciał czytać wypowiedzi człowieka pozbawionego twoim zdaniem inteligencji . klawiatura to przykra męczarnia dla mnie .ale ci odpowiem Berlińska.mieszacz wapna ,reaktor wapna.+magnez i inne dodatki TM.

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wystarczy poczytac opinie o MM na amerykanskich stronach www

MM ma tylko jedna dobra rzecz - marketing

skoro w lokalnym gliwickim sklepie o tym slyszeli, a o podstawowych morskich rzeczach nie, to tylko czysty marketing

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Witam :)

Nie bierz wszystkiego doslownie co pisalem :) dzieki za odpowiedz .

pozdr....

Ps; Ciesze sie ze u Ciebie te dodatki TM funkcjonuja .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.