Witam.
Chciałem podzielić się z Wami moim nowym projektem, który powstał niespełna 3 tygodnie temu. Tak w zasadzie jest to przesiadka z większego szkiełka. Dotychczasowa rafka okazała się zbyt kosztowna i czasochłonna, więc zapadła decyzja o zmniejszeniu litrażu. W mojej ocenie decyzja była słuszna, a korale które zostały powoli zaczynają się odwdzięczać za nowy domek
Akwarium to zbiorniczek o wymiarach 140cm x 90cm x 50 cm wysokości. Gdy je kupiłem było trochę większe, ale niestety nie zmieściłoby się na poddaszu, więc zostało ono rozcięte, docięte i sklejone ponownie Najgorsze było czyszczenie starych silikonów, ale jakoś poszło
Gdy już wszystkie silikony wyschły, hydraulika została poklejona nadszedł czas na przenosiny. Całą operacja obyła się bez ofiar i zbiornik z dnia na dzień wygląda coraz lepiej. Pojawiają się pierwsze przyrosty na sps'ach, lps'y pompują się jak nigdy wcześniej, a co najważniejsze rybki dogadują się bezproblemowo. Tak to teraz wygląda
W rzeczywistości zbiornik nie wygląda na tak zagracony ale nie potrafię tego oddać na zdjęciu. W skale starałem się porobić jak najwięcej zakamarków dla rybek.
Z rzeczy technicznych, akwarium z kominem zewnętrznym 140x90x50
Oświetlenie: 2 x Zetlight Qmawen 6600 + 2 x Świetlówki LED. W planach jest dodanie 2 x T5.
Cyrkulacja: 2 x Jebao SW-15
Obieg: Jebao DCP-6500
Odpieniacz Blau XCuma 2500 na pompie Jebao DC-6500
Do tego automatyczna dolewka Aqua-Trend, oraz pełen Baling od Aquaforesta.
Z rzeczy które mnie najbardziej cieszą to sump, który wyleciał za ścianę. Co prawda zaplecze jeszcze nie jest kompletne. W niedalekiej przyszłości jest w planach duże refugium w osobnym baniaku (i koniki ), oraz muszę w końcu zmontować beczkę 140l, w której będę szykował solankę, tak aby podmian sprowadzała się do zlania odpowiedniej ilości wody, odkręceniu zaworka przy beczce i gotowe
Obsadę mają stanowić LPS'y i SPS'y. Kilka już jest i powoli będą pojawiać się następne.
Z ryb to w zasadzie prawie już pływa docelowa obsada. Są tam:
Acanthurus lineatus
3 szt Zebrasoma flavescens
Zebrasoma desjardinii
Paracanthurus hepatus
Siganus vulpinus
2 szt Chromis Viridis
2szt Chrysiptera parasema
Dascyllus aruanus
Gramma Loretto
5 szt Sphaeramia nematoptera
Cirrhitichthys Falco
Pseudocheilinus hexataenia
Salarias fasciatus
Amphiprion ocellaris.
To tyle na dziś Mam nadzieję, że się podoba.
Pozdrawiam
Radek