1 godzinę temu, Paragon napisał:według mnie nie bardzo skoro Ci ścieka jak piszesz tzn., że układ nie jest szczeliny i zaciąga powietrze z pojemników z których dozujesz inaczej gdyby działało jak na rysunkach powyżej miał byś szczelny układ i nie ma prawa ścieknąć nic bo robi się "podciśnienie" tak to widzę ale pewności na 100% nie mam
EDIT:
tak mi wpadło do głowy masz może pęcherzyki powietrza w wężyku w którym spływa Ci płyn?
Leszek przy takim ustawieniu wężyków jak miał Piotrek czyli w dół zawsze by ściekało niezależnie jaki by to był wężyk ,grubość wężyka .Niby jest ,,podciśnienie" ale jak wężyk jest skierowany w dół to ciecz w nim pomału będzie spływać w dół,nie wiem czemu tak jest, ciecz cięższa od powietrza albo przyciąganie ziemskie.Przed chwilą zrobiłem test na wężu ogrodowym .około 1.5 metra długości .
A)Napełniłem go wodą do pełna i zatkałem jedną stronę węża końcówką do pryskania ,żeby było szczelnie ,drugi koniec skierowałem do dołu wtedy woda wyleciała,niby podciśnienie powinno trzymać ale jednak woda uciekła .
B)Drugim razem napełniłem wąż wodą ,strona gdzie końcówka do pryskania trzymałem na wysokości głowy ,druga stronę węża skierowałem w dół, ale samą końcówkę węża skierowałem do góry i wtedy rzeczywiście podciśnienie działało woda nie uciekła .
Proponuje zrobić taki eksperyment.Według mnie ważne jest ułożenie samego węża względem punktu wylotowego,musimy go tak ułożyć aby miał kształt syfonu i będzie dobrze.