borys Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 Witam Jestem nowym użytkownikiem solniczki i tego forum i od dwóch dni mam problem z Magnificą Ostatnie dwa dni bardzo często krewtka czyszcząca czyściła moją Magnificę, od wczoraj rybka zaczęła sie ocierać o piasek, od dwóch dni też przyjmowała pokarm bardzo wybiórczo, więcej wypluwała niż jadła, po wczorajszym wieczornym karmieniu zachowywała się jakby się zadławiła, mocno otwarty pyszczek i tak pływała z 1h, potem już trochę jej przeszło. Dziś od rana jak wypływa cały czas ociera się o piasek. Porannego karmienia suchym pokarmem już nie przyjmowała. Martwię się strasznie i nie wiem co mógłbym zrobić. Plamek żadnych na ciele nie ma. Może ktoś miał coś takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianguzik Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 A jesteś w stanie zrobić jej zdj? Jak długo ja masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borys Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 (edytowane) mam ja jakieś 2 tygodnie i było wszystko ok, ostatnio zaczęła eksplorować cały zbiornik i wyglądała jak Pani baniaka, zaraz zrobie zdjęcie jak wypłynie, nagrałem film ale za duży plik jest parametry poza podwyższonym KH i obniżonym Ca są ok wstawiłem film na grupę na fb Edytowane 3 Maja 2019 przez borys (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianguzik Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 Nie chce Cie martwić ale albo ma jakieś pasożyty albo to początki ospy musisz obserwować wszystkie ryby sam przez to przechodziłem i rozwinęło się ospa spróbuj podawać pokarm z czaskiem i jak masz to włącz lampę uv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borys Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 (edytowane) wczoraj kupiłem i podałem czosnek z mrożonką, mam tylko jeszcze Gobidona i dwie krewetki czyszczące Edytowane 3 Maja 2019 przez borys (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borys Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 niestety chyba pojawiają się białe przebarwienia na skórze, katastrofa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianguzik Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 Podawaj pokarm z czosnkiem Masz lampę uv? Jeśli tak to ja zalacz i podnieść trochę temperaturę i staraj się jak najmniej ignorować w akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borys Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 tak zrobię, dziękuje za pomoc, ana chyba musiała już być zarażona bo ja mam młody zbiornik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianguzik Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 Musiał też sobie tak przywleklem ospe i walczyłem z nią prawie 2 miesiące ale jakoś się udalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borys Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 Adrian tylko UV pałiłeś? czy białe na jakiś czas wrzucałeś? ja mam ledy UV na jednym kablu z RoyalBlue i niebieskimi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianguzik Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 Ja mam lampę przepływów ale jak masz niebieskimi to zalacz ja od rana żeby przez noc się nie świeci Ci swiatlo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 Godzinę temu, borys napisał: Adrian tylko UV pałiłeś? czy białe na jakiś czas wrzucałeś? ja mam ledy UV na jednym kablu z RoyalBlue i niebieskimi Nie UV w lampie co świecisz. Tylko taką przepływową. Jaki masz litraż? I pod żadnym pozorem nie podnoś temperatury. Możesz też zastosować preis Coly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borys Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 no to żle zrozumiałem muszę zgasić grzałkę 50 litrów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Baloon Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 U mnie żona błazenka miała ostatnio podobne objawy najpierw przestała jeść, później zaczęła się ocierać grzbietem o calaustre a dzień później leżała praktycznie w kącie na piachu jedynie sporadycznie wypływając na środek żeby się podrapać po grzbiecie wtedy też zauważyłem kropki. Szybka reakcja: lampa UV (sterylizator) 24/7, Herbtana wg instrukcji i Garlic Oil od AF w podwójnej dawce. To wszystko przez 10 dni (zalecana kuracja Herbtaną). Dzisiaj po kropkach nie ma śladu, błazenkowa po akwarium "fruwa" jakby miała ADHD czyli tak jak przed chorobą a na żarcie rzuca się jakby co najmniej z rok nie jadła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borys Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 Gorlic mam i daje, magnifica nie ma takich plamek na razie, jutro podjadę do eRybki i kupię ten środek na pasożyty, lampy nie mam i nawet nie mam jak ją zastosować bo nie mam sumpa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianguzik Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 W e rybce kupywalem na ospe polyb lab medic trochę to drogie ale u mnie to ryby były wszystkie wysypane na maksa. Lampy uv przepływowe zamontujesz poza akwarium kwestia umieszczenia pompki i powrotu w akwa Przy twoim litrazu potrzebowałbym małej lampy uv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borys Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 (edytowane) kurde jutro dużo pracy ale mam nadzieje że zdąże do erybki Edytowane 3 Maja 2019 przez borys (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Baloon Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 12 minut temu, adrianguzik napisał: .......... Lampy uv przepływowe zamontujesz poza akwarium kwestia umieszczenia pompki i powrotu w akwa Przy twoim litrazu potrzebowałbym małej lampy uv Dokładnie. Sam mam akwa 50l bez sumpa lampa wisi poza akwa z małą pompką o przepływie rzędu 300-500 l/h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianguzik Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 Gdybyś się zdecydował na polyb lab medic to lampa uv musi być wyłączona i najważniejsze jest żeby stosować odstęp 12 godz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 4 Maja 2019 Ten z polyp lab słaby środek. Lampę daj 36W i przepływ 400l/h. Przy ospie lampę montuje się w zbiorniku, nie w sumpie. Lepiej działa. I nie bierz dosłownie że w zbiorniku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borys Zgłoś Napisano 4 Maja 2019 Niestety magnifica nie wypłyneła dziś i wcale jej nie widzę, czuję że czeka mnie restart, bo żeby ją wyjąć będę musiał rozebrać skałę W sklepie polecił mi sprzedawca środek Artemiss, dolałem ale możliwe że za późno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianguzik Zgłoś Napisano 4 Maja 2019 A masz jakieś wezowidlo w akwarium albo coś takiego? Nie poddawaj się restart to ostatecznosc jak padła to powinna jutro wypłynąć na powierzchnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borys Zgłoś Napisano 4 Maja 2019 No właśnie z doświadczeniami ze słodkim każda rybka jak zdechnie to wypływa, a tutaj jest ruch wody to nawet z jej kryjówki powinno ją wyciągnąć Oczywiście cały czas wierzę że się pojawi bo krewetki też są na skale a nie w jaskini Wężowidła niestety nie mam Jak ją przywiozłem to też dwa dni jej nie widziałem, więc może nabiera sił i nagle się pojawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borys Zgłoś Napisano 7 Maja 2019 4 dzień nie ma magnifiki więc dziś planuje rozebrać skałe i szukać ciała mam pytanie, jakie parametry się podniosą jak się rybka rozkłada? Amoniak? coś jeszcze? raczej nie mogę chyba jej tak zostawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianguzik Zgłoś Napisano 7 Maja 2019 To teraz musisz szukać bo jak się zacznie rozkładać to narobi troche dziadostwo w akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach