Godzinę temu, Caban napisał:nIE JESTEM ZNAWCA .
Pisze tylko o tym co wiem .
Załoze to Ci powiem .
Zalezt to od zuzycia itd w przypadku ofgrida to jest raczj tka jak z nami morszczakami tu nie ma zamontuje sobie pralke i po sprawie . tu sa cały czas kombinacje i mysle ze morszczaki sobie z takimi instalacjami na pewno poradza bo jak tu widze sa tu mądrzy ludzie ktorzy nie taie proste sprawy rozwiazuja .
J tu pisze bo mi sie spodobał temat a sam go cwicze i niczego tu nie bede Tobie ani innym udowadniał po prostiu se mam działa to i najsłabsza tego problemu pięta sa akumulatory i generowanie pradu . ale przy tanich panelach to moze sie opłacac ba .. ciekawe czemu robia farmy. ba.. przy tak niskich przychodach , ciekawe ?
Obawiam się, że cały czas kombinując pompuje się kasę sprzedawcom akumulatorów, paneli, wiatraków i cholera wie komu jeszcze. Taką instalację się projektuje, są nawet do tego programy profesjonalne wraz z symulacją statystyczną regionu w jakim ta instalacja jest montowana - co ma spore znaczenie bo centrum a wschód kraju to nie to samo, na podstawie danych konkretnego budynku. 680zl - szkoda że Paragon nie napisze chociaż ile kWh zużywa w ciągu tych 2 miesiecy. Nie mogę znaleźć faktury z PGE by zerknąć na opłaty stałe, ale dla najwyższej taryfy w G12W (ilość kWh zużytych będzie najmniejsza), bez opłat stałych - 680zl/0,3520 (cena kWh w PGE za GW12w w taryfie dobowej) = 1931kWh/2 msc. Załóżmy że to będzie ~500kWh miesięcznie. Poniżej wykres pracy instalacji 5kW - czyli 3x większej niż aktualna Paragona. 500kW miesiecznie w okresie zimowym raczej ciężko do uzyskania. W zasadzie tylko przez pół roku te 500kWh osiągamy. Ale to instalacja która maksymalizuje zyski i nadwyżki wysyła do sieci. Nadwyżki u Paragona nie wystąpią - jeśli budynek o 16tej będzie ciągnął 100W a panele będą produkowały 50W to nadprodukcji np. z godziny 12 nie odzyska.
Wróćmy do 4 akumulatorów 100Ah podłączonych w szeregu dających napięcie 48V. To jest jakies 4,8kWh. 500kWh miesiecznie -średnio 16,13 kWh dobowo. Nie dość, że instalacja 5k, która kosztowałaby około 14 tysiecy nie wyrabia w zimie (docelowa inwestycja Paragona), to i bank akumulatorów zdecydowanie za mały gdyby uznać pracę cykliczną, bo przy 80% to tak jakby go nie było. Jakby nie liczyć to przez pół roku ciągniemy większość z sieci a już tym badziej przy 6 panelach a nie planowanych 18tu. Pomijam już całkiem, że instalacja nie będzie generowałą max zysku - więc te wyliczenia i tak moooocno na korzyść off-grida. W realu pewnie będzie jeszcze gorzej ;P Pomijam całkowicie, że bank baterii to 48V i trzeba jeszcze trochę stracić na przetworzenie do 230V.
@Caban - dlatego cały czas pytam o konkrety a nie pisanie dla pisania. Bo za chwile się okaże, że zaproponujesz turbinę związana z gruntem i potrzeba będzie pozwolenia na budowę. Pomijam już kwestie inwertera - jeszcze nie przejrzałem co ów inwerter Paragona potrafi i czy da radę do niego wiatrak dorzucić ale jeśli nie - to kolejny wydatek. Dlatego pytam Paragona o zużycie godzinowe bo wtedy można się odnieść bardziej konkretnie do jego projektu.
Napisałeś - że jeśli cokolwiek wyprodukujemy to już oszczędzamy jest tylko połowiczną prawdą. Pełne zdanie brzmi - jeśli cokolwiek wyprodukujemy to już oszczędzamy pod warunkiem, że koszty instalacji nam się już zwróciły. Jeśli coś nam się nie zwróci bo np. wcześniej się popsuje, albo będziemy musieli dokładać kolejne klocki by coś działało to oszczędzać nie będziemy. Oszczędzanie nie polega na tym, że wydajemy 10tys złotych i zapominamy o tym, że je wydaliśmy.
P.s Farmy nie działają na akumulatorach - poczytaj o rynku zielonych certyfikatów - zobaczysz czy jest tak kolorowo jak miało być. Nie mieszaj Prosumenta z firmami sprzedającymi prąd. To trochę inaczej działa.
P.s.2 - jest późna pora, trochę zmęczony jestem - więc mogłem popełnić gdzieś błąd.
P.s3 - Paragon - no offence - obiecałem, że po powrocie trochę więcej napiszę - więc dotrzymuję obietnicy.