Skocz do zawartości

Historia edycji

sith114

sith114

4 godziny temu, katani napisał:

Czysto z ciekawości pytałem.

Nie wiem czy dobrze czytam rachunek za prąd, ale w poprzednim okresie rozliczeniowym (pół roku) miałem zużycie 2405 kWh. To wychodzi średnio 13kWh dziennie.

Jako ciekawostkę podam, że kwietniu zeszłego roku jedna ze spółdzielni we Wrocławiu zamontowała 2771 paneli na dachach 35 bloków w mieście. W ciągu roku wyprodukowały 760 tys. kWh przy prognozie 700 tys. kWh. Roczne koszty energii spadły z 425 na 120 tysięcy, przy rocznej racie spłaty kredytu 303000

Czyli są do przodu a biorąc pod uwagę rosnąca koszta prądu będą jeszcze bardziej do przodu ;) Wiaodmo ze żeby być uczciwym pewnie był jakiś wkład własny. Panele coś tam będą tracić na mocy. Ale rozrachunek może być ciekawy ;) 

Kurde właśnie przemyślałem sobie i doszedłem do wniosku, że technologia baterii litowych wcale nie posunęła się jakoś mega do przodu. Pierwszy akumulator litowy do modeli RC miałem jakoś w 2007 roku. Teraz nie bawię się zbytnio w modelarstwo, ale przeglądając ceny baterii i ich właściwości nie widzę jakiegoś wow. A minęło 12 lat... Chyba ze jest coś o czym nie wiem.

sith114

sith114

Nie wiem czy dobrze czytam rachunek za prąd, ale w poprzednim okresie rozliczeniowym (pół roku) miałem zużycie 2405 kWh. To wychodzi średnio 13kWh dziennie.

Jako ciekawostkę podam, że kwietniu zeszłego roku jedna ze spółdzielni we Wrocławiu zamontowała 2771 paneli na dachach 35 bloków w mieście. W ciągu roku wyprodukowały 760 tys. kWh przy prognozie 700 tys. kWh. Roczne koszty energii spadły z 425 na 120 tysięcy, przy rocznej racie spłaty kredytu 303000

Czyli są do przodu a biorąc pod uwagę rosnąca koszta prądu będą jeszcze bardziej do przodu ;) Wiaodmo ze żeby być uczciwym pewnie był jakiś wkład własny. Panele coś tam będą tracić na mocy. Ale rozrachunek może być ciekawy ;) 

sith114

sith114

Czyli są do przodu a biorąc pod uwagę rosnąca koszta prądu będą jeszcze bardziej do przodu ;) 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.