Witam serdecznie
Po pierwszym średnio udanym 50-cio litrowym morskim akwarium nadszedł czas na restart. Tym razem tak jak nakazuje sztuka ( chyba).
Żonie powiedziałem ze fisch only ale bez korali się nie obejdzie. Na początek jakieś miękkasy i kilka ryb a z czasem coś trudniejszego.
Akwarium główne to 130x45x35h ~ 200l z kominem plus sump 70x40x40 wg projektu Natana. Akwarium zamówiłem w sklepie aquario w katowicach i w zasadzie nie polecam. Otwór pod grzebień jest zrobiony otwornicą a przy jednej ścianie komina mam centymetrowej grubości silikon. Tył miał być oklejony a nie jest i na dodatek czekałem prawie 2 miesiące.
Światło:
Evergrow IT5080
Cyrkulacja jak narazie 2x JVP-101 ale będzie wymiana na 2x tunze 6025 - 2x Jebao SOW-8
Odpieniacz bubble magus Z5
Pompa powrotu Aqua Nova N-RMC 3000
AS wykonany własnoręcznie, podłączony bezpośrednio z spływu głównego. z algae scrubbera na chwilę obecną zrezygnowałem
Sól to Instant ocean - zmieniłem na AF Reef Salt
W akwarium jest juz 30 kilo zywego piasku, 8 kilo skały suchej syntetycznej i woda.
Jak jeszcze cos mi się przypomni to będe na bierząco dopisywać żeby post miał ręce i nogi. Narazie jedno zdjęcie bo w szafce mam taki syf że aż wstyd pokazywać ;D