Postanowiłem zbudować 3 szt identycznych lamp LED do akwarium o długości 320cm pod SPS-y i LPS-y Każda z lamp ma mieć po 430W i składać się będzie z 3x COB LED i 132 POWER-LED-ów. Lampy te będą współpracować ze świetlówkami T5 jeszcze nie wiem z iloma i jakimi - zobaczymy .
W tym poście będę również aktualizował postęp prac nad lampami.
Dwie lampy już zrobione za wyjątkiem obudowy, - powiesiłem je nad akwarium testowo na jeden dzień.
Każda lampa sumując moc poszczególnych ledów ma moc teoretyczną 526W ale po włączeniu watomierza okazało się że ma moc tylko 428 Watów. Poniżej fotka watomierza z podłączonymi dwoma lampami i świecącymi pełną mocą:
Do sterowania lampami zastosuje sterownik AQma LED Controll z driverami Mean Well zamontowany wewnątrz lampy. Każda lampa będzie miała 6 oddzielnie sterowalnych kanałów. Całość obsłużą dwa zasilacze po 52,2V 1200W 23A
Drivery LED będą w każdej lampie zgrupowane w 3 chińskich płytkach PCB. Łącznie 15 driverów na każdą lampę.
Każda z lamp oparta będzie na radiatorze 960mm x 305mm x 45mm. Radiatory zostaną wyfrezowane pod wentylatory o wym. 140mm x 140mm. Panel przykrywający diody wycięty będzie laserowo z czarnej plexi 3 mm. Konstrukcja lampy będzie oparta o wygląd lampy LED Atlantik. Górna pleksi też będzie wycinana laserowo i będzie miała wycięcia na wloty powietrza dla wentylatorów. Tak jak poniżej tylko wycięcia na wentylatory będą dwa i skrajnie po bokach radiatora :
Boczne panele będą z aluminiowej blachy perforowanej pomalowanej proszkowo na czarno. Drivery i sterownik Agma będzie wewnątrz lamp, z każdej lampy wychodzić będą gniazda zasilania i gniazda sterowania driverami między lampami.
Dół lampy ma wyglądać podobnie jak niżej - jeszcze zastanawiam się nad kolorem płyty maskującej ledy czy zrobić ją czarną czy matową?