Skocz do zawartości

Historia edycji

Słony leszcz

Słony leszcz

Godzinę temu, waldek123blau napisał:

Układ LED-ów w lampie:

I tu masz odpowiedź, czemu Ci się moc nie zgadza. Nitka 11 i 12 po 6 ledów - nie wykorzystają tych 52V z zasilacza. Podobnie pewnie tez te COBy, pewnie niższe spadki napięcia mają. W praktyce pewnie te drivery pociągną mniej mocy (czyli prąd wejściowy będzie mniejszy niż prąd wyjściowy drivera). I dzięki temu ma być może szanse to zadziałać.

Czy czasami nie za dużo lub mało białego światła?

Wg mnie to dużo za dużo białego. Do tego za dużo różnych fioletów/aktyniki z zakresu 400-430, będziesz miał różowo-fioletową poświatę dookoła akwarium. COB 30000k-35000k też Ci da fioletowy (nie niebieski) poblask. Także, więcej niebieskiego zwykłego i RB, może trochę zielonego dołożyć, żeby te różowo-fioletowe efekty równoważyć.

ogólnie niebieski 184W

Pamiętaj, że dioda "3W' realnie będzie miała tylko ~2.5W. A do tego, tak jak pisałem już wyżej, masz tu masę fioletu, 18 sztuk, za to mało "zwykłego" niebieskiego (12 sztuk). Ten niebieski jest o tyle fajny, że wygląda bardziej naturalnie niż RB, nie wpada tak w fiolet.

No, ale to moje zdanie:-) Podobać musi się Tobie, nie mi.

A, i jeszcze w miarę możliwości nie mieszałbym kolorów pomiędzy nitkami, czyli zamiast:

Nitka 3 -   12x 3W               RB 6x 450-460nm, Niebieskie 6x 470-480nm                                                        Driver LDD-700H                                         
Nitka 4  -  12x 3W               RB 6x 450-460nm, Niebieskie 6x 470-480nm                                                        Driver LDD-700H

Lepiej zrobić:

Nitka 3 -   12x 3W               RB 12x 450-460nm                                                        Driver LDD-700H                                         
Nitka 4  -  12x 3W               Niebieskie 12x 470-480nm                                          Driver LDD-700H

Słony leszcz

Słony leszcz

Układ LED-ów w lampie:

I tu masz odpowiedź, czemu Ci się moc nie zgadza. Nitka 11 i 12 po 6 ledów - nie wykorzystają tych 52V z zasilacza. Podobnie pewnie tez te COBy, pewnie niższe spadki napięcia mają. W praktyce pewnie te drivery pociągną mniej mocy (czyli prąd wejściowy będzie mniejszy niż prąd wyjściowy drivera). I dzięki temu ma być może szanse to zadziałać.

Wg mnie to dużo za dużo białego. Do tego za dużo różnych fioletów/aktyniki z zakresu 400-430, będziesz miał różowo-fioletową poświatę dookoła akwarium. COB 30000k-35000k też Ci da fioletowy (nie niebieski) poblask. Także, więcej niebieskiego zwykłego i RB, może trochę zielonego dołożyć, żeby te różowo-fioletowe efekty równoważyć.

ogólnie niebieski 184W

Pamiętaj, że dioda "3W' realnie będzie miała tylko ~2.5W. A do tego, tak jak pisałem już wyżej, masz tu masę fioletu, 18 sztuk, za to mało "zwykłego" niebieskiego (12 sztuk). Ten niebieski jest o tyle fajny, że wygląda bardziej naturalnie niż RB, nie wpada tak w fiolet.

No, ale to moje zdanie:-) Podobać musi się Tobie, nie mi.

Słony leszcz

Słony leszcz

Układ LED-ów w lampie:

ogólnie niebieski 184W

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.