26 minut temu, pdz napisał:ustawiając temperaturę 25 stopni, gdy woda ma 26 stopni, przekaźnik odłączył grzałkę, czytałem już o ugotowanym akwarium
To to Ci regulator zrobi, np taki właśnie STC-1000, czy jakiś dedykowany do akwarium, nie potrzeba arduino.
26 minut temu, pdz napisał:Wentylatory to chyba po PWM
Te bez "PWM" też raczej możesz PWM-em sterować, w końcu to silnik, sterowany napięciem. Z reguły mają trzeci przewód z sygnałem z informacją o obrotach, to można sobie zrobić sprzężenie zwrotne do precyzyjnej regulacji obrotów (kontroler podaje jakiś PWM na silnik, mierzy obroty rzeczywiste i odpowiednio modyfikuje sygnał PWM, aż obroty będą odpowiednie).
26 minut temu, pdz napisał:zrobić jakimś wzorem temperatura <> PWM
I o to chodzi:-) Wiesz, wszystko jest niby proste, ale taki projekt "na początek" jest na wagę złota czasem. Także, jak masz coś i chcesz się tym podzielić, to publikuj, na pewno wiele osób chętnie skorzysta.
26 minut temu, pdz napisał:Nie jestem programistą
Skoro programujesz, to chyba jesteś. A jak jeszcze działa, to już w ogóle czad, lepszy jesteś niż jakieś 50% studentów-programistów:-)
26 minut temu, pdz napisał:Tak na marginesie, to lepiej chłodzić zbiornik czy sump
Wg mnie - lepiej sump (o ile ktoś ma sump), bo jest schowany i lepiej to wygląda po prostu. Co do temperatury, to przecież masz obieg, który dość intensywnie miesza wodę pomiędzy akwarium głównym i sumpem, więc temperatura raczej będzie wyrównana wszędzie. Bym się nie przejmował za bardzo tym. A już jak zamontujesz czujnik temperatury też sumpie, to w ogóle problemu nie będzie żadnego.