Skocz do zawartości

Historia edycji

Ura

Ura

Fajny temat

ja przerobiłem wiele LPS, u mnie w akwarium z powodzeniem rosną różne Euphyllie, tylko biedaki Glabrescens mi padły z dnia na dzień od skoku Po4 - najbardziej wrażliwe Euphyllie, na szczęście nim padły to porozrzucały swoje polipy po akwarium - odpadły, i jeden przetrwał, przykleił się do skały i rośnie.

Mam też Trachyphyllie bardzo fajne korale, czasami grymaszą i są zwinięte, nie wiem dla czego, ale większość czasu ładnie napompowane.

Wg mnie trzeba uważać na długopolipowe Goniopory, dawać je gdzieś wysoko a nie na piachu, by infekcja ich nie złapała, na piachu można dać goniopory minor - fajne krótkopolipowe, twożą taki dywanik.

Alveopore miałem, wrażliwa na skoki Po4 - też mi padła :(

Cyphastrea - ta same historia co wyżej super rosła, i pewnego dnia w 3 dni padła 

Z powodzeniem mi rosną różne brain corals -  Montastrea, Favia, Goniastrea - tutaj trzeba uważać jak ma się sporo piachu to taka ciężka kolonia z czasem zapada się w piach, tkanka oczywiście narasta na piasek i koral rośnie ale sam szkielet się zapada, no i tam gdzie jest pod piaskiem nie jest obleczony tkanką, z czasem koral rośnie w górę, ale szkoda trochę tego szkieletu, raz na czas można go podnieść delikatnie za spód, i ustawić na piachu od nowa, tkanka ponownie obleje ten szkielet, i mamy trochę większą kolonię - przynajmniej w górę :) To samo jak ryba jakaś zakopie nam korala, trzeba odkopywać podstawę. 

Zupełnie nie mam szczęścia do Acan, wszystkie próby zakończyły się porażką :( chyba słabo je karmię, sam nie wiem.

Ura

Ura

Fajny temat

ja przerobiłem wiele LPS, u mnie w akwarium z powodzeniem rosną różne Euphyllie, tylko biedaki Glabrescens mi padły z dnia na dzień od skoku Po4 - najbardziej wrażliwe Euphyllie, na szczęście nim padły to porozrzucały swoje polipy po akwarium - odpadły, i jeden przetrwał, przykleił się do skały i rośnie.

Mam też Trachyphyllie bardzo fajne korale, czasami grymaszą i są zwinięte, nie wiem dla czego, ale większość czasu ładnie napompowane.

Wg mnie trzeba uważać na długopolipowe Goniopory, dawać je gdzieś wysoko a nie na piachu, by infekcja ich nie złapała, na piachu można dać goniopory minor - fajne krótkopolipowe, twożą taki dywanik.

Alveopore miałem, wrażliwa na skoki Po4 - też mi padła :(

Cyphastrea - ta same historia co wyżej super rosła, i pewnego dnia w 3 dni padła 

Z powodzeniem mi rosną różne brain corals -  Astrea, Favia, Goniastrea - tutaj trzeba uważać jak ma się sporo piachu to taka ciężka kolonia z czasem zapada się w piach, tkanka oczywiście narasta na piasek i koral rośnie ale sam szkielet się zapada, no i tam gdzie jest pod piaskiem nie jest obleczony tkanką, z czasem koral rośnie w górę, ale szkoda trochę tego szkieletu, raz na czas można go podnieść delikatnie za spód, i ustawić na piachu od nowa, tkanka ponownie obleje ten szkielet, i mamy trochę większą kolonię - przynajmniej w górę :) To samo jak ryba jakaś zakopie nam korala, trzeba odkopywać podstawę. 

Zupełnie nie mam szczęścia do Acan, wszystkie próby zakończyły się porażką :( chyba słabo je karmię, sam nie wiem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.