Skocz do zawartości
kkrrystian

Osprzęt do kostki 64l (sump, pompa, odpieniacz)

Rekomendowane odpowiedzi

Heyo;) Postępy z sprzętem idą do przodu;) Zamówienie na akwarium już złożone;) tylko teraz muszę zrobić sumpa, mam akwarium 30x30x35, w którym muszę powklejac przegrody, tylko jak mam to zrobić? Silikon sanitarny może być? Czy specjalny akwarystyczny?  I jak mam powklejac te przegrody? Tzn wymiairy? W ostatniej będzie pompa myślałem nad Jebao FA-1000. Wystarczy aby ta przegroda była delikatnie szersza niż pompa? W pierwszej przegrodzie będą spływy i jakiś odpieniacz bym też chciał ale jakoś wymiarowo nie duży ( mogę liczyć na waszą pomoc w doborze odpieniacza?) I koledzy powiedzcie mi co dać w środkowej przegrodzie? Widziałem że macie fajnie porobione przegrody góra dół;) ale w takiej kostce 30x30 nie poszalejemy za bardzo;) będę chciał mieć w tym sumpie około 15-17 litrów wody a reszta zapas na przypadłości losowe;) czyli będzie zalany gdzieś do 18cm wysokości w kostce. Mam nadzieję że pomożecie mi w tych sprawach;) Aaaaa jak będę miał poprowadzona rurkę PVC z pompy to mogę mieć na początku tej rurki przy pompie wężyk? Nie chcę się zablokować rurkami tak że nie będę mógł wyjść tego akwarium;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
7 godzin temu, kkrrystian napisał:

Silikon sanitarny może być?

Czy specjalny akwarystyczny?

sanitarny nie może bo przeważnie ma coś "przeciwgrzybicznego" dodane

akwarystyczny oczywiście tak

jest na forum niejeden projekt sumpa - poszukaj

to mogę mieć na początku tej rurki przy pompie wężyk?

oczywiście - najlepiej silikonowy by nie przenosiło drgań (cisza)

w takiej kostce 30x30 nie poszalejemy za bardzo;)

założymy się ?

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, silvia napisał:

sanitarny nie może bo przeważnie ma coś "przeciwgrzybicznego" dodane

akwarystyczny oczywiście tak

jest na forum niejeden projekt sumpa - poszukaj

oczywiście - najlepiej silikonowy by nie przenosiło drgań (cisza)

Ok. To kupię akwarystyczny;) a podpowie mi ktoś jak mam powklejac przegrody w akwarium już posklejany?

No projekty widziałem, ale nie takich malutkich sumpikow, dlatego napisałem prośbę o porady;)

A co do węża to ok;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
4 minuty temu, kkrrystian napisał:

No projekty widziałem, ale nie takich malutkich sumpikow, dlatego napisałem prośbę o porady;)

wpisz w googlach "nano sump"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny projekt sumpa 30x30x30:down:. Jeśli znasz angielski to wszystkiego powinieneś się z niego dowiedzieć :)

Tak się wgl zastanawiam czy do tak małego akwarium jest potrzebny odpieniacz nie lepsze by było większe dsb połączone z refugium ? Co o tym sądzicie?

127c352cab2572c10ffbc4835c2962b7u1937a17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może spróbuj coś takiego?'tutaj obieg płynie w kształcie litery U. Zbiornik 40x50 Ale razem z dolewkacff4e80f776b273bbf232067e57e9bf7.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Komora na odpieniacz i splyw ma 20x20

Zbiornik 150x50x60 450l sump 211l.obieg maxspect 10000 l/h, cyrkulacja 2x sow8 8000l/h, maxspect mjk4 15000l/h. Lampa 300w led 2x t5 54w 2x orphek blue sky. Filtracja: 40kg mixu suchych skał, 10kg żywej w sumpie, 4kg Kulek maxspect i 3l life bio fil w reaktorze, buble King 250. Balling ati pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie mi o wyborze pompy Jebao DCP 2500 i cyrkulatorze Jebao SW2?   Oraz koledzy jak z odpieniaczem ? Do takiej kostki warto inwestować w odpieniacz ?

Edytowane przez kkrrystian (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.