Skocz do zawartości
Adrian Piwnicki

Czy skała konieczna?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy żywa skała jest konieczna? Bo dość dużo osób zalewa akwarium bez skały a potem uzupełnia i powoduje to głównie to, że więcej stworzeń ze skały przeżywa bo w końcu skałę wprowadza się do dojrzalszego zbiornika.

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zalalem bez skaly, jak sie woda wyklaruje to wrzuce z 5kg

skaly do dojzalego zbiornika beby sie filtracja "zaszczepila".

Potem wrzuce skale z frachru i sadze ze nie bedzie takiego

wysypu glonow ... no i szbciej sie to wszystko ustabilizuje.

"-------------------------------------- Elektronika - zawod, Akwarystyka - hobby

""Akwarysta""

Wersja 2ga kontrolera z MMC/SD w testach, miernik konduktancji w przygotowaniu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sama woda nie dojrzeje, musi byc jakis syf

wlewa sie ja przed skala zeby woda "odlezala" swoje, oraz aby wyregulowac sprzet

potem wklada sie skale

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że tak. Wysyp glonów także nie jest niczym złym. To normalne następstwo cyklu azotowego, który musi mieć miejsce w każdym dojrzewającym zbiorniku. I nic się szybciej nie ustabilizuje. Każdy zbiornik rządzi się swoimi prawami i tego nie przeskoczymy. Jedynym sposobem na przyspieszenie jest zastosowanie żywej wody z podmiany w już dojrzałym zbiorniku i zastosowanie juz dojrzałej skały przeniesionej w wodzie takze z dojrzałego zbiornika.

Nie "dużo osób zalewa akwarium bez skały a potem uzupełnia" - powinni tak robić wszyscy. Nie można włożyć skały do świeżej solanki. Literatura podaje że powinna ona co najmniej tydzień "krążyć" w zbiorniku.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Adriana: skała nie jest konieczna. Jest tylko podstawą jednego ze sposobów filtracji. Możesz z niej zrezygnować (lub włozyć kilo czy dwa) i załozyć np. plenum.

Jest to na pewno tańsze rozwiązanie a teoria mówi że takie akwarium szybciej dojrzewa i może mieć wieksze obciążenie biologiczne. To Ty pytałeś zdaje sie o skrzydlicę? Ta ryba pożądnie brudzi więc warto sie zastanowić.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jedna uwaga. Adrian, mówiłeś o akwarium pięćdziesiąt parę litrów. Czylina moje oko ma jakieś 30 cm wysokości. A plenum zabierze jakieś 10 - 12 cm - zostanie ci więc ok. 20, przy czym nie zalejesz raczej zbiornika po brzegi - więc nie będzie to wyglądać nazyt estetycznie. Jeżeli byś chciał plenum, to może zastanów sie nad zbiornikiem odpowiednio wyższym (o ile nie planujesz sumpa, bo wtedy możesz planum umieścić w nim).

Mój kolega ma to fajnie rozwiązane wizualnie. Część dna wydzielona na plenum jest oddzielona trzema wklejonymi szybami (dwie pod kątem z przodu i jedna prosta z tyłu), które są z przody zamaskowane mieszaniną marwej i żywej skaly. Całość sprawia wrażenie rumowiska z piaszczystą plażą wewnątrz - fajny widok. Z tyłu jest kanał, w którym leżą głowice. Coś takiego:

|------------^kanał^------------|

|***********************|

|******** plenum ******** |

|***********************|

| ______ /------------\______ |

| /

|_______________________|

- - - - - ^ przód ^

Sorry za ten rysunek, ale niegdy nie byłem dobry w asciartach

PZDR

Piotr

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysokość to 35cm a plenum nie użyję bo chyba wolę klasykę (Bio-Bale i częste podmiany) jak dołożę dużo skały (minimum 8-9kg) to wezmę berlińską a może makroglony bo i do klasyki, i do berlina konieczny jest chyba odpieniacz a u mnie się nie zmieści.

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chesz mieć taką obsadę, jak piszesz w wątku / Dendrochirus brachypterus /, to pomyśl jednak o odpieniaczu.

PZDR

Piotr

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie zmieści mi się! mam pokrywę JUVEL 1x15 watt w środku zamontuję jeszcze 2x15watt a odpieniacz by "podniósł" pokrywę (chodzi o Miniflotora bo z innymi wolę nie ryzykować bo albo drogie, albo złe).

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

radze zajrzec na moj post pt. PODSUMOWANIE

tam jest wszystko na temat

pozdrawiam

pilot

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

to czytaj go,az w koncu zrozumiesz :)

pozdrawiam i zycze powodzenia

pilot :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.