Czas rozpocząć nowy temat. Jak tytuł wskazuje planuję zrobić przesiadkę na większe akwarium z obecnej kostki
Akwarium o wymiarze: 160/100/60, widoczne z trzech stron, na jednym z krótszych boków będzie zewnętrzny komin - akwarium zamówione trzy miesiące temu i liczę, że na początku lipca będzie.
Większość sprzętu już mam.
Oświetlenie: PS Diuna 10x80 (zmodyfikuję chłodzenie rur, pewnie zrobię to w przyszłym tygodniu). Dodatkowo będę doświetlał boki takim ustrojstwem https://pl.aliexpress.com/item/32843725804.html?spm=a2g0o.cart.0.0.529f3c00ocdDo0 - 2x108W, po jednej na każdym boku. Lampa będzie podnoszona automatycznie, zawsze chciałem mieć takie podnoszenie, ponadto lampa jest cholernie ciężka i to drugi powód. Wczoraj zamontowałem silnik, wcześniej musiałem zdemontować ekran do projektora.
Na razie za obciążenie robią skrzyneczki z kluczami, jak zawieszę lampę to nakręcę filmik.
Sump o wymiarze 140/65/40, cztery komory: dolewka, która również będzie służyć do przygotowywanie świeżej solanki na podmiany, odpieniacz, kolejna to skała i media, a ostatnia to powrót.
Podmiany chcę wspomóc takim licznikiem https://pl.aliexpress.com/item/32742557480.html?spm=a2g0o.cart.0.0.529f3c00ocdDo0 Ustawiam 50 litrów i tyle ma mi wypompować do ścieku, a następnie wpompuje 50 l świeżej solanki. Taki jest plan, a jak wyjdzie to zobaczymy.
Suplementacja:
Reaktor wapnia - CalcFeeder AC2 + mokro z AF
Filtracja:
Odpieniacz - NYOS QUANTUM 220
Wata na spływie, zaprojektowałem komorę na watę, do której będzie zrzut wody.
Skała + media MAXSPECT NANO-TECH BIO-MEDIA. Nie jestem do nich przekonany, jednak już kupiłem więc będą.
Lampa UV 36W , zastanawiam się, czy zamontuję.
Pompa obiegowa:
JEBAO DCP-20000. Pompa jest przewymiarowana, bo chcę żeby nie pracowała na maksa, co pozwoli zachować względną ciszę i wytrzymałość.
Cyrkulacja:
2 x MAXSPECT GYRE GENERATOR XF-350 + 2 x Jebao OW-20 lub OW -15, zastanawiam się.
Skała:
W przygotowaniu jest około 17 kg Pukani (tyle ważyła jak była such), skała jest poklejona i od lutego moczy się w solance.
Ponadto, przeniosę skałę z obecnego akwarium około 20 - 25 kg.
To na razie tyle, w miarę postępu w pracach będę uzupełniał wątek.