Skocz do zawartości

Historia edycji

norbi2222

norbi2222

19 godzin temu, R.I.P napisał:

W stopce widnieje  8 ph ... czy jest sens aż tak ryzykować?

Cóż takiego się dziej w zbiorniku że aż takie ciężkie działo wytoczyłeś?

Wietrzenie mieszkania nic ci nie da - tylko i wyłącznie wężyk odpieniacza lub napowietrzacza za okno na stałe. Wtedy po czasie zobaczysz pierwsze efekty..

Stosowałem kiedyś sodę oczyszczoną i szybko z tego zrezygnowałem. Jak masz reaktor Ca to siłą rzeczy aż prosi się o mixer dla balansu ph.

PK

Cholera gdzieś wsysło moją wczorajszą odpowiedź!

Ph i inne wyniki w stopce dawno nieaktualne.  Muszę usunąć stopkę.

Myślę, że wodorotlenek sodu jest znacznie bezpieczniejszy niż  woda wapienna. Łatwo go kontrolować.

10 godzin temu, Jacek56 napisał:

Coś więcej możesz napisać o tym sposobie? 

Tu jest link do topiku opisujący sposób, podesłał mi go Marcin (@Yogher).  

17 godzin temu, Yogher napisał:

Norbert, obserwuję z zaciekawieniem i trzymam kciuki! ;)

Poranne Ph zaczyna być zadowalające - 7,9, tyle to było  wieczorem. Jak Ph dojdzie do 8-8.1 rano, a 8,4 wieczorem to zacznę korygować ilość podawanego wodorotlenek sodu tak, żeby tylko utrzymywało te parametry .

Co ciekawe, to koralowce zwiększyły kalcyfikację. Nie muszę korygować odcieku z reaktora, a Kh bardzo minimalnie wzrasta, wzrost można uznać za błąd pomiarowy. Teraz leję 60 ml.

norbi2222

norbi2222

18 godzin temu, R.I.P napisał:

Wietrzenie mieszkania nic ci nie da - tylko i wyłącznie wężyk odpieniacza lub napowietrzacza za okno na stałe. Wtedy po czasie zobaczysz pierwsze efekty..

Stosowałem kiedyś sodę oczyszczoną i szybko z tego zrezygnowałem. Jak masz reaktor Ca to siłą rzeczy aż prosi się o mixer dla balansu ph.

PK

Ph i inne wyniki w stopce dawno nieaktualne.  Muszę usunąć stopkę.

Myślę, że wodorotlenek sodu jest znacznie bezpieczniejszy niż  woda wapienna. Łatwo go kontrolować.

8 godzin temu, Jacek56 napisał:

Tu jest link do topiku opisujący sposób, podesłał mi go Mariusz (@Yogher).  

16 godzin temu, Yogher napisał:

Poranne Ph zaczyna być zadowalające - 7,9, tyle to było  wieczorem. Jak Ph dojdzie do 8-8.1 rano, a 8,4 wieczorem to zacznę korygować ilość podawanego wodorotlenek sodu tak, żeby tylko utrzymywało te parametry .

Co ciekawe, to koralowce zwiększyły kalcyfikację. Nie muszę korygować odcieku z reaktora, a Kh bardzo minimalnie wzrasta, wzrost można uznać za błąd pomiarowy. Teraz leję 60 ml.

norbi2222

norbi2222

17 godzin temu, R.I.P napisał:

PK

Ph i inne wyniki w stopce dawno nie aktualne.  Muszę usunąć stopkę.

8 godzin temu, Jacek56 napisał:

Tu jest link do topiku opisujący sposób, podesłał mi go Mariusz (@Yogher).  

16 godzin temu, Yogher napisał:

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.