fannadil Zgłoś Napisano 10 Lipca 2019 na obydwu moich błaznach pokazują się takie czarne plamki, zmiany barwnikowe czy może coś poważnego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SgtOddball Zgłoś Napisano 10 Lipca 2019 Trematodes? Metacercaria? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 10 Lipca 2019 Ja sie nie znam powiedzcie czy cos robic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nexor4 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2019 Jak błazny zmieniają płeć to właśnie takie plamki im powstają, ale nie jestem pewien czy to jest to no chyba, że wystają to raczej nie. Musiałby ktoś jeszcze się wypowiedzieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek881 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2019 sprobuj przekąpac 5 min w RO (oczywiscie podgrzana), i poczytaj o Ichtio - podobno pomaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 (edytowane) Na pewno wolałbym nie stosować ryzykownych metod tym bardziej ze nie wiadomo co to. Rybki są małe kupione jako rozmiar s. Dopiero od niedawna się to zaczęło a mam je od 2 maja. Parametry według testów saliferta no2 no3 po4 zerowe, zasolenie 35, temperatura 25, kh okolice 8. Akwarium niedlugo będzie miało 5 miesięcy. Samo zachowanie ryb bez zmian przyjmują pokarm energicznie pływają. Edytowane 11 Lipca 2019 przez fannadil (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati21 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 U moich jest to samo. Raz jest więcej raz mniej. Mam je ponad rok i nic się nie dzieje z nimi, ikre składają, są ruchliwe więc nie ma powodu do obaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SgtOddball Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 (edytowane) Czytałem gdzieś, że ponad 80% importowanych ryb jest zarobaczonych i im to nie szkodzi, chyba, że pogorszą się warunki, stres itp. "Zakażenie robakami, szczególnie wywołane przez (...) Trematodes lub Metacercaria i Nematodes, znajduje się u 70 do 85% przebadanych ryb. Jest to normalne, okresowo pojawiające się zjawisko, naturalne u ryb morskich, które praktycznie wszystkie żyją na wolności i są narażone na zakażenia robakami. W wielu przypadkach ryby mogą żyć z zakażeniem robakami bez większych problemów. Niemniej w przypadku ryb w niewoli transport, stres, osłabienie i wyczerpanie, zakażenie robakami może mieć poważne konsekwencje. We właściwym środowisku, z właściwym pokarmem i pielęgnacją ryby mogą żyć z robakami pasożytującymi. W takich przypadkach nie należy stosować leczenia." (Gerald Bassleer "Choroby ryb w akwariach morskich") Edytowane 11 Lipca 2019 przez SgtOddball uzupełnienie (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 to póki co obserwuje chyba że wydacie inny wyrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 Moje też takie miały jak dorastały. Rybki żyją do dziś Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 12 Lipca 2019 no to się nie przejmuje dzięki Panowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach