Chciałbym zaprezentować swoją pierwszą morską kostkę i w ogóle drugie w życiu akwarium (pierwsze miałem ze 30 lat temu:) Zalana została na przełomie marca i kwietnia, wygląda jak na załączonych zdjęciach. Jestem nawet zadowolony, gdybym jeszcze pozbył się tych glonów z piachu to byłoby świetnie. Przy okazji, podziękowania dla wszystkich użytkowników forum, bo to głównie dzięki Waszym postom jeszcze mi baniaka nie wysadziło:) Część korali i sprzętu też jest od Was:) Wszelkie uwagi mile widziane:)
Baniak
-
29x29x35 - 30l, żywa skała 3.6 kg, aragonit 1,5 cm
-
Filtracja: FZN-3 (siporax, pumix,
50ml Sera Silicate Clear, 30ml Phosguard, 50ml Purigen plus włóknina na wierzchu) -
Cyrkulacja: brak
-
Oświetlenie:
12W Aquael Leddy Tube Duo.Zetlight ZA-1201 wifi -
Dolewka: z dozownika Jebao DP-4
Obsada
-
Glony: Gracilaria sp., Caulerpa prolifera
-
Miękkie: zoa (Lord of the Ring, Rasta, RPE, Fire&Ice, Galaxy Menthol Blue, Radioactive, LA Lakers, Sakura Sunrise, Playboy Bunny), Rhodactis forest fire, Ricordea florida green fluo, Pseudogorgonia.
-
LPS: 2 acany, trachyphyllia i dunka.
-
Mięczaki: Astralium spp., Nassarius sp.,
Cerithium spp. "Zebra", Strombus luhuanus
-
Skurupiaki: Clibanarius tricolor,
Lybia tesselata, Stenopus tenuirostris, Saron marmoratus
-
Ryby: Chrysiptera parasema
-
Inne: 2 rurówki, asteriny i kłebowisko wieloszczetów:)
Parametry
-
Zasolenie: 35 ppt
-
NO3 – 4 ppm
-
PO4 – 0,06 ppm
-
pH – 7,9
-
KH – 9
-
Ca i Mg nie mierzę.
Podmianki 10% - 15% raz na tydzień na soli BT Colombo Pro Reef Salt.
Dozowanie: 0,5ml/dzień AF NitraPhos Minus, 3,5ml/dzień fito lub 0,5ml/dzień Salifert Coral Food, 1,3ml/dzień w 2 dawkach Easybooster Nano, 1kropla/tydzień w 4 dawkach dziennie jod z apteki, 0,8ml/tydzień w 4 dawkach dziennie Kent Essentials Elements, 1,2ml/tydzień Seachem Stability i “trochę” Azoo Super Bio-Bacteria 2,5ml/tydzień Special Blend
Historia zbiornika w obrazach