Skocz do zawartości

Historia edycji

Darek85

Darek85

Barwę koralowca nadają zooksantele które w nim żyją. Zbielały koralowiec jest ich pozbawiony. Bez nich koral szybko padnie z głodu więc musisz go częściej karmić, najlepiej granulkami dedykowanymi dla LPS.

Przyczyn zbielenia może być wiele. Najczęściej stres, zmiana warunków, brak jakiegoś mikroelementu który danej odmianie jest potrzebny (żelazo wpływa na czerwone wybarwienie, itp).

Koral spalony światłem nie pompował by się tak jak na zdjęciu. Jak z resztą obsady nic się nie dzieje to po pewnym czasie powinien znowu się wybarwić. Dla świętego spokoju warto zrobić ICP.

Rozmawiałem kiedyś w Jadwidze z Szefową o kolorach i wybarwieniu i opowiedziała mi że często hodowcy trzymają szczepki w bardzo bogato "przyprawionej" wodzie dzięki czemu pięknie się wybarwiają i bardzo szybko rosną. Po zakupie takiego korala nagle trafia do "zwykłego zbiornika" i bieleje. 

Darek85

Darek85

Barwę koralowca nadają zooksantele które w nim żyją. Zbielały koralowiec się ich pozbawiony. Bez nich koral szybko padnie z głodu więc musisz go częściej karmić, najlepiej granulkami dedykowanymi dla LPS.

Przyczyn zbielenia może być wiele. Najczęściej stres, zmiana warunków, brak jakiegoś mikroelementu który danej odmianie jest potrzebny (żelazo wpływa na czerwone wybarwienie, itp).

Koral spalony światłem nie pompował by się tak jak na zdjęciu. Jak z resztą obsady nic się nie dzieje to po pewnym czasie powinien znowu się wybarwić. Dla świętego spokoju warto zrobić ICP.

Rozmawiałem kiedyś w Jadwidze z Szefową o kolorach i wybarwieniu i opowiedziała mi że często hodowcy trzymają szczepki w bardzo bogato "przyprawionej" wodzie dzięki czemu pięknie się wybarwiają i bardzo szybko rosną. Po zakupie takiego korala nagle trafia do "zwykłego zbiornika" i bieleje. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.