Od jakiegoś czasu obserwuję i nie panikuję ale chce kupić w urlop, kiedy będę w domu więcej korali, poza tym niektóre pytania nurtują mnie od jakiegoś czasu.
Zoasy są marudne, to zostawię te co są, chyba nowych nie będę kupował aczkolwiek zastanawia mnie to, że w sklepie widziałem sporo różnych Zoasów w jednym zbiorniku i wszystkie całkiem fajnie wyglądały.
Dzienniczek to fajna sprawa, wiem co kiedy zmierzyłem, co kiedy zacząłem lub przestałem dodawać, to mi czasem powie niewiele z racji słabego doświadczenia ale jak jest p4roblem to Wam pewnie powie więcej.
Zasolenie 1.024 SG , przełączyłem na PPT i pokazało mi chyba 33, przejdę na PPT i powoli będę podnosił tą solą co mam, starczy jeszcze na 2-3 podmiany a później kupię Red Sea Salt, to zapewne (poziom zasolenia) jest źródło problemu i niższego Ca i Mg , tylko czy ma wpyw na spadające kH czy coś je konsumuje ?
Z dawkowaniem jest tak, że mam beczkę 30l ale nie ma żadnej kreski i nie wiem czy pod korek to jest 30l czy mniej, musiałbym przemierzyć ale to nie jest problem, mam wagę kuchenna i jak raz sobie zmierzę, że mam sypać ileś tam soli na beczkę pod korek to już będzie prosto.
Poczytałem o Zoasach i obecnie świecę PWM jasny niebieski 200 , ciemny niebieski 200 , biąły 150 albo 180 , UV tylko w nocy ale czerwonu i zielony miałem 80 , zmieniłem na 30 , czytałem o czerwonym , że nie wszystkie go lubią i to by się sprawdzało , bo zielony jest ok a reszta taka sobie , siedzą na tej samej półce.