kH
Podbijam powoli o ok 1dKH na tydzień , podbiję do 8 i będę obserwował jak spada , zastanawia mnie opis życia na np. korale.pl , gdzie piszą o dKH 8-12 przy niemalże każdym egzemplarzu.
Jod i stront
Wg. korale.pl powinno być jodu 0.06 - 0.1 , strontu 8 - 14 , kupię testy i zobaczę jak jest , czy te wartości są prawidłowe ?
PO4 mam ostatnio przez 3 tygodnie 0.06 , wg. info powinno być poniżej 0.2 ale czy na pewno ? to efekt zbyt obfitego karmienia ? nie widzę , żeby coś padło, jedynie znalazłem wczoraj kolejną wylinkę po krewetce. NO2 i NO3 było nieco powyżej 0 , ostatnio wyszło 0.
Skończyła się Instant Ocean jak podbijałem zasolenie , więc kupię RS Sea Salt i na razie jod i stront będę obserwował czy rośnie, bo jak tak to nie będę suplementował.
Co oznacza termin "pierwiastki śladowe" ? często w opisie widzę , żeby podawać jod i stront oraz pierwiastki śladowe.
Zapomniałbym , podaję witaminę C od 2-3 dni jednak ile dodawać ? Widziałem wpisy 1-2 krople na 100 litrów ale niektórzy dają tyle dziennie inni co tydzień , dodawać ? ile ?