Skocz do zawartości
Waldemar Żak

sterylizator uv

Rekomendowane odpowiedzi

mam taki jeden juz zlozony, tanio sprzedam

tylko podpiac elektronike z zarowki energooszczednej

jakbys byl zainteresowany daj znac

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie,Waldku czy już znudów robisz UV ? bo jeśli do głównego tanku to niema sensu. lepiej ozon tak jak u Mirka K. są lepsze efekty ....

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Facet ze sklepu z żarówkami do UV powiedział mi że wraz ze wzrostem mocy rośnie ich długość. Nie można wsadzić 11W żarówki do obudowy po 5W (mam TETRA UV 400) Pozostaje sklecić samemu. Odnośnie ozonatora to już go mam tylko brak mi jeszcze mV kontrolera :)

FAKT - troche to z nudy robię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No panowie zycze powodzenia:)

Nie jestem doswiadczony w morskim, ale po dolaczeniu reaktora mam pomalu dosyc.

Ja napewno nic nowego juz nie dolacze, jesli chodzi o sprzet.

Lampy uv, ozonatory, Waldek dopiero zaczales i jusz sobie komplikujesz:(

Nie mam podstaw twierdzic ze te uzadzenia niedzialaja, tylko trzeba to robic rozadnie i sie na tym ZNAC! (patrz moj reaktor)

Pozdrawiam,

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

hej Waldemar:)

Jakiej firmy ozonizator posiadasz?

pozdr...

Ps; Do ozonizatora z tego co wiem potrzebny jest jeszcze specjalny filtr powietrza .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

a czemu mialaby sluzyc ta elektrownia marx?:)

pozdr...

Ps; Z tego co widzialem i wiem to ozonisator jest przydatnym urzadzeniem . Z tymi filtrami to zabezpieczaja one ozonisator przed uszkodzeniem.Chyba chodzi oto zeby nieprzedostawala sie wilgoc do onizatora.

No , ale jesli chodzi o elektrownie jadrowe to tak :) jestem za :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie :) ta UVka to do kwarantannowego a nie do głównego :) Jestem zwolennikiem naturalnego akwa z jak najmniejszą ilością urządzeń i ingerencji tzw "polepszaczami" w biotop. Są jednak sytuacje kiedy takie urządzonko jak ozonizator się przydaje. Zamierzam je stosować tylko doraźnie np. gdy dopadnie jakiegoś zwierzaczka choróbsko :) Jedynym filtaratorem jaki stosuje jest odpieniacz i oczywiście skała. Patrząc na akwa nie widzę potrzeby stosowania sterylizatora ani ozonizatora w cyklu ciągłym ponieważ woda jest klarowna i ryby nie chorują (ostatni przypadek z hepatusem to był jednak tylko stres).

PS Marx nie widzę potrzeby przeprowadzania wzajemnych ataków takimi mało wnoszącymi postami jak twój :) Nie rozumiem twojej agresji. Wyraź zdanie, pochwal się swoimi efektami to podyskutujemy :) Takie napadalstwo to niestety nie ze mną :)

PS mmedenski - jak chcesz zdobyć doświadczenie patrząc tylko w zbiornik? Sądzisz że wszystcy doświadczeni akwaryści wyssali wiedzę z mlekiem matki :)? Tak jak ty teraz mieli swoje wzloty i upadki czego nie kryją (np. W. Kwiecień) bo to właśnie służy wszystkim tym którzy doświadczenie dopiero zdobywają. Uważam że po pierwszym niepowodzeniu chować głowę w piasek nie należy. Trzeba próbować, oczywiście wszystko z rozsądkiem :D

cyt. 'Lampy uv, ozonatory, Waldek dopiero zaczales i jusz sobie komplikujesz

Nie mam podstaw twierdzic ze te uzadzenia niedzialaja, tylko trzeba to robic rozadnie i sie na tym ZNAC!"

Jeżeli chodzi o sterylizację UV to robiłem to z powodzeniem wcześniej w słodkim i wierz mi trochę przeczytałem o UV zanim wtedy podłączyłem. Przykro mi że ci nie poszło z tym reaktorem ale nie powinieneś jak sądze się załamywać. I radzić "nic nie robić tylko patrzeć" :D Może to nie był jadnak reaktor tylko zlepek różnych czynników które się nałożyły na siebie przy okazji włączenia reaktora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz Waldek racje z tym moim reaktorem. Nie chcialem nikogo (tym bardziej ciebie) pouczac co powinien stosowac w swoim akwa, tylko zwrocic uwage na czesto poruszany temat nowego sprzetu. Nie tylko malo doswiadczeni akwarysci podnosza ten problem. Wiekszosc morskich akwarystow (niewylaczajc ciebie co sam przyznales) stara sie robic akwa jak najbardziej `naturalnie`. I pod wzgledem sprzetu i wygladu (nieslyszalem jeszcze u nas glosu ze u kogos fajnie wygladaja suszone chlorowane, martwe koralowce ze straganu):)

Napisalem na twoj topic bo skojazylo mi sie z dzisiejszymi problemami.

Zauwazcie ze wiekszosc problemow z akwa, to klopoty wynikajace z naszej winy.

Niewlasciwie uzywany nowy sprzet (patrz:mmedenski:(), wszelkie dodatki (ostatnia ostra dyskusja o wapnie), przedawkowanie tychze srodkow czy uleprzanie systemu (patrz Grzegorz-MM). Ostatnio widzialem wysyp glonow w profesjonalnym akwarium z powodu wymiany zarnikow.

Oczywiscie wszystko jest dla ludzi (tzn. ryb:))!

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo w tym racji co napisałeś. Z tego też wnioskuję że nie tylko mało doświadczonym akwarystom zdarzają się "wpadki". Ale co my (czyli np ja :)) biedne żuczki mamy zrobić z ta praktyką:) jedyna droga to próby i czerpanie wiedzy właśnie z nich. Dobrze że istnieją takie miejsca jak to gdzie można się wymienić opiniami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

wniosek z tego prosty ze akwarysta ciagle sie czegos nowego uczy , czy doswiadczony czy poczatkujacy jest to ciagla nauka , wyciaganie bledow a mysle ze i po 40 latach praktyki mozna cos spaprac w akwa , jestesmy tylko ludzmi .

Naprzyklad Tomek slusznie zauwazyl , ze to wapno TM moglo nie funkcjonowac z inna sola , kto wie moglo i tak byc , probowac raczej juz niemam checi:D :)

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja byc moze sie naucze jak likwidowac cyjano, po bezmyslnym wlaczeniu reaktora bez kontroli:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

takie jest juz to hobby , kazdy popelnial , (popelnia) bledy:(

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.